Ingerid Vardund var en norsk skuespiller som gjorde seg bemerket i både klassisk og moderne teater og dessuten spilte i en rekke filmer.

Vardund debuterte i 1947 på Chat Noir i revyen Det vil helst gå bra. Hun var ansatt ved Centralteatret i 1949–1958 og ved Nationaltheatret fra 1958.

Med humor, fantasi og temperament spilte hun i komedier som Karusell og Geografi og kjærlighet og musikaler som South Pacific og Call me Madam. Hos Ibsen spilte hun med kraft og innsikt Nora i Et dukkehjem, Fru Alving i Gengangere, Lona Hessel i Samfundets støtter og Madam Helseth i Rosmersholm. Hun løste videre klassiske komedieroller i Molières Hustruskolen og Den gjerrige, samt i Richard Sheridans Skandaleskolen. I moderne dramatikk gjorde hun seg særlig bemerket som Honey i Edward Albees Hvem er redd for Virginia Woolf? og moren i Lars Noréns Natten er dagens mor.

Ingerid Vardund filmdebuterte i Andrine og Kjell (1952) og spilte siden i en rekke filmer, blant annet Ingen mans kvinna (1953), Sønner av Norge (1961), Elskere (1963), Jentespranget (1973; pris for beste kvinnelige skuespiller ved filmfestivalen i Moskva) og Fru Inger til Østråt (1975). I 1990-årene spilte hun i TV-serien I de beste familier.

I 1989 ga hun ut selvbiografien Alltid forelsket.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.