Moshood Kashimawo Olawale Abiola

Faktaboks

Moshood Kashimawo Olawale Abiola

MKO Abiola

Født
24. august 1937
Død
7. juli 1998

Artikkelstart

Moshood Kashimawo Olawale Abiola, nigeriansk forretningsmann og politiker. Han er anerkjent som vinneren av valget i 1993, selv om han aldri ble innsatt. I stedet ble han fengslet i 1994 da han krevde å bli innsatt. Han døde i fengsel i 1998, antatt drept.

Bakgrunn

MKO Abiola vokste opp i en relativ fattig, muslimsk, yoruba-familie i delstaten Ogun. Han skal ha vært den første av 23 barn som overlevde. Han slo seg opp som vellykket næringslivsaktør, og hadde en stor formue. Han var kjent som en filantrop, men og anklaget for å ha bygget opp formuen sin ved korrupte relasjoner til diverse militære ledere.

Valget 1993

Sittende president, Babangida, anerkjente kun to partier før valget i 1993, og Abiola stilte som presidentkandidat for Det sosialdemokratiske partiet (SPD). Abiola gjennomførte en omfattende valgkampanje, og vant sympati på tvers av religiøse og regionale skiller.

Da opptellingen viste at Abiola kom til å vinne, annullerte militærregjeringen valget. Det antas at Abiola vant med 58 prosent, og valget er bredt anerkjent som det frieste og mest rettferdige i Nigerias historie. Da Abiola krevde å bli innsatt som rettmessig valgt president i 1994, ble han arrestert.

Hans kone, Kudirat Abiola, jobbet hardt nasjonalt og internasjonalt for å få han frigitt og innsatt som valgt president. Hun ble drept i 1996. MKO Abiola satt fengslet til han døde, mistenkt drept av militærjuntaen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg