Huseby (Oslo)

Artikkelstart

Huseby er et boligområde i Oslo som ligger ca. 4 km nordvest for bysenteret, i bydel Vestre Aker.

Navnet er etter en storgård som første gang nevnes rundt 1400. Den ble delt i 1863 i to bruk, Nordre og Søndre Huseby. Om navnet, se Huseby.

Nordre Huseby

Nordre Huseby ble kjøpt av staten i 1918 til militært bruk. Den ble bygd ut til militærleir av tyskerne under krigen og ble senere brukt av for H. M. Kongens garde (Husebyleiren). Våningshuset og resten av gårdsbebyggelsen ble revet i forbindelse med nybyggingen av Gardeleiren. Her var det også kontorer for Forsvarets overkommando til den ble omorganisert i 2003.

Søndre Huseby

Søndre Huseby ble kjøpt av et tomteselskap i 1939 og utparsellert til villaområde. Våningshuset står fortsatt, «Villa Jarlsborg», bygget av gårdbruker Bernhard M. Kopperud i 1888 i nasjonalromantisk stil.

På Søndre Husebys grunn ble Husebyrennet holdt i 1879–1991. Dette var forløperen for Holmenkollrennene.

Husebyskogen

I Husebyskogen øst for Nordre Huseby ligger nå USAs ambassade, oppført i 2017 ved Makrellbekken etter en lang og omstendelig prosess. Det er tegnet av det amerikanske arkitektfirmaet Einhorn Yaffee Prescott, Architecture & Engineering i samarbeid med Spor Arkitekter og landskapsarkitektene Østengen & Bergo.

Kart

Huseby
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg