Hukou-systemet

Artikkelstart

Hukou-systemet er et system for bostedskontroll i Kina. Alle kinesiske borgere må registreres som beboer i et bestemt område. En hver kinesisk statsborger har rettigheter til skole og helsetjenester bare i det området hvor han eller hun er registrert som beboer. En person som vil flytte fra landsbygda til en by må søke om å få registrert seg og eventuelt sin familie på det nye stedet før han eller hun og resten av familien kan motta fulle sosiale rettigheter.

Forløperne til hukou-systemet går langt tilbake i kinesisk historie, og lignende ordninger har vært eller er i bruk i naboland som Vietnam, Korea og Japan. Systemet ble gjennomført og videreutviklet med registrering av alle familier i Kina etter kommunistenes maktovertakelse i 1949. Bakgrunnen var å kontrollere og begrense urbaniseringen, noe som Kina til en viss grad har lyktes med, og har dermed unngått store slumområder i byene i motsetning til mange andre land.

Man regner med at det per 2014 lever opp i mot 200 millioner kinesere utenfor sitt hukou-område med de utfordringer det medfører, blant annet at barna ofte blir overlatt til sine besteforeldre i det rettmessige hukou-område hvor de kan få skolegang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg