Hukou-systemet er et system for bostedskontroll i Kina. Alle kinesiske borgere må registreres som beboer i et bestemt område. En hver kinesisk statsborger har rettigheter til skole og helsetjenester bare i det området hvor han eller hun er registrert som beboer. En person som vil flytte fra landsbygda til en by må søke om å få registrert seg og eventuelt sin familie på det nye stedet før han eller hun og resten av familien kan motta fulle sosiale rettigheter.

Forløperne til hukou-systemet går langt tilbake i kinesisk historie, og lignende ordninger har vært eller er i bruk i naboland som Vietnam, Korea og Japan. Systemet ble gjennomført og videreutviklet med registrering av alle familier i Kina etter kommunistenes maktovertakelse i 1949. Bakgrunnen var å kontrollere og begrense urbaniseringen, noe som Kina til en viss grad har lyktes med, og har dermed unngått store slumområder i byene i motsetning til mange andre land.

Man regner med at det per 2014 lever opp i mot 200 millioner kinesere utenfor sitt hukou-område med de utfordringer det medfører, blant annet at barna ofte blir overlatt til sine besteforeldre i det rettmessige hukou-område hvor de kan få skolegang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg