Faktaboks

Horace Walpole
Uttale
'wå:lpoul
Født
24. september 1717, London
Død
2. mars 1797, London
Horace Walpole
Horace Walpole skrev den berømte ridder- og spøkelsesromanen The Castle of Otranto som ble umåtelig populær og dannet skole for den såkalte «Gothic novel».
Av .

Horace Walpole var en engelsk forfatter og parlamentsmedlem, kjent for den første gotiske romanen og for det nygotiske lystslottet Strawberry Hill.

Romantiker i opplysningstiden

Midt i en stort sett uromantisk periode var Walpole en lidenskapelig om enn nokså primitiv romantiker. Han dyrket middelalderen både i diktning og arkitektur. Han bygde sin egen nygotiske borg, Strawberry Hill, i Twickenham ved Themsen utenfor London. Her er der rekker med storslåtte saler, mengder av spir og tårn og innredning i gotisk spissbue-stil, lenge før dette ble populært på 1800-tallet. En stor kunstsamling, bibliotek og et trykkeri hørte med. Huset var svært berømt i samtiden, og kan fremdeles besøkes.

Walpole er likevel i dag mest husket for å ha skrevet den berømte ridder- og spøkelsesromanen The Castle of Otranto (1765). Denne ble umåtelig populær og dannet skole for den såkalte «gothic novel».

Parlamentariker og brevskriver

Horace Walpole var sønn av statsminister Sir Robert Walpole, og var slik født inn i det politiske liv. Men sønnen var ikke like bemerkelsesverdig som faren i dette virket. Han var parlamentsmedlem for Whig-partiet i perioden 1741–1768, og skrev en politisk dagbok som er av stor historisk interesse. Hans voluminøse Correspondence dekker tidsrommet 1732–1797 og gir et detaljert bilde av England på 1700-tallet. Han skal ha vært inspirert av den berømte brevkunstneren Marie de Sévigné, og skrev selv rundt fire tusen brev.

Walpole arvet i 1791 tittelen Earl of Orford, men siden han var ugift, døde tittelen ut med han.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg