gotisk roman

Det er typisk gotisk stemning i dette bildet fra en reiseskildring i 1820.

Av .

Artikkelstart

Gotisk roman er en sjanger som vokste fram i Storbritannia i 1750- og 1760-årene, delvis som reaksjon mot den borgerlige, realistiske romanen. Den blomstret i om lag et halvt århundre, men har også hatt sterk innflytelse på senere forfatterskap.

Faktaboks

Uttale
'gåþik 'nåvəl
Også kjent som

gothic novel

Ordet «gotisk» ble først brukt om fiksjon i Horace Walpoles The Castle of Otranto (1764), som etter andre utgave hadde undertittelen «En gotisk fortelling». Det viser til sansen for middelalderen eller andre eksotiske settinger.

Typisk gotiske romaner

Blant en rekke verker kan nevnes Matthew Lewis' Ambrosio, or, The Monk (1796), Ann Radcliffes The Mysteries of Udolpho (1794) og The Italian (1797), William Godwins Caleb Williams (1794), Mary Shelleys Frankenstein (1818) og Charles Maturins Melmoth the Wanderer (1820).

Særlig var Ann Radcliffe en populær forfatter av gotiske romanser, og det er også henne Jane Austen parodierer i Northanger Abbey (1817).

Stiltrekk

Felles for de fleste gotiske romaner er vekten på det overnaturlige, fantastiske og makabre og fremstillingen av en fargerik, kaotisk verden der unntaksmennesket står i sentrum for meget dramatiske begivenheter. Personene beveger seg ofte inn i drøm, fantasi og også sinnssykdom. Handlingen foregår ikke sjelden i en fjern fortid eller fjerne himmelstrøk.

Påvirkning

Slik står Sir Walter Scotts historiske skildringer i gjeld til den gotiske romanen, men det er også tydelige spor av gotiske stiltrekk i for eksempel Charles Dickens En julefortelling (A Christmas Carol, 1843) og Emily Brontës Stormfulle høyder (1847). Robert Louis Stevensons Dr Jekyll og Mr Hyde (1886), og Oscar Wildes Portrettet av Dorian Gray (1891) har begge utpreget gotisk motiv og plott. For ikke å glemme Bram Stokers vampyr-roman Dracula (1897).

Interessen for det irrasjonelle ved den menneskelige psyke foregriper sider ved den psykologiske romanen slik denne kom til å utvikle seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg