Hermes Trismegistos
Trykk fra 1624.
Av /Wellcome Images.

Hermes Trismegistos var en gresk betegnelse fra senantikken på egypternes gud Thot. Han var gudenes skriver, og grekerne assosierte ham med sin gud Hermes. Hermes Trismegistos ble ansett som forfatteren av de såkalte hermetiske skriftene.

Faktaboks

Uttale
hˈermes trismˈegistos
Etymologi
gresk, ‘den tre-fold store Hermes’

Ifølge Clemens av Alexandria fantes det 42 bøker av ham; 36 av dem inneholdt egypternes filosofi, mens de øvrige seks var viet legekunsten. Tertullian nevner bøker av Mercurius Aegyptius (Mercurius er romernes svar på Hermes); disse fremstilte en platoniserende psykologi. Det var altså særlig de senere platonikere som benyttet seg av dette pseudonymet.

De Hermes-skrifter som er bevart, er av nyplatonsk opprinnelse, og stammer sannsynligvis fra 200-tallet evt. (se hermetisk filosofi). Et av deres vesentlige formål er å forsvare de nasjonale religioner, særlig den egyptiske. De er utgitt av W. Scott: Hermetica (4 bind, 1924–1936, ny utgave 1968) og av A. D. Nock og A. J. Festugière (4 bind, 1945–1954).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg