Henry Archibald Lawson

Faktaboks

Henry Archibald Lawson
Uttale
lå:sn
Født
1867
Død
1922

Artikkelstart

Henry Archibald Lawson var en australsk forfatter, og sønn av den norske utvandreren Niels Hertzberg Larsen. Han vokste opp i fattige kår og levde et omflakkende liv. Lawson var Australias første betydelige proletardikter, og skildret nybyggeren og løsarbeideren med realisme, medfølelse og ironisk humor, i et enkelt, folkelig språk.

Av flere vise- og novellesamlinger kan nevnes Short Stories in Prose and Verse (1894, Noveller i prosa og vers), While the Billy Boils (1896), Joe Wilson and His Mates (1901, Joe Wilson og hans venner) og Poetical Works of Henry Lawson (utgitt posthumt i 1925, Poetisk arbeid av Henry Lawson), som er den mest populære samlingen av hans lyrikk.

Ikke uten grunn regnes Lawson som Australias nasjonaldikter. Hans skildringer av livet i den australske villmarken og «mateship» var toneangivende for novelleskriving i flere tiår. Hans noveller og dikt er oversatt til flere språk, også norsk (blant annet I stormens år, 1988; En galen ire og andre noveller, 1991), og hans verk utgis stadig i nye opplag, for eksempel The Henry Lawson Collection (1994, Henry Lawson samlingen).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Roderick, Colin: Henry Lawson : a life, 1991

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg