Henry Archibald Lawson var en australsk forfatter, og sønn av den norske utvandreren Niels Hertzberg Larsen. Han vokste opp i fattige kår og levde et omflakkende liv. Lawson var Australias første betydelige proletardikter, og skildret nybyggeren og løsarbeideren med realisme, medfølelse og ironisk humor, i et enkelt, folkelig språk.

Av flere vise- og novellesamlinger kan nevnes Short Stories in Prose and Verse (1894, Noveller i prosa og vers), While the Billy Boils (1896), Joe Wilson and His Mates (1901, Joe Wilson og hans venner) og Poetical Works of Henry Lawson (utgitt posthumt i 1925, Poetisk arbeid av Henry Lawson), som er den mest populære samlingen av hans lyrikk.

Ikke uten grunn regnes Lawson som Australias nasjonaldikter. Hans skildringer av livet i den australske villmarken og «mateship» var toneangivende for novelleskriving i flere tiår. Hans noveller og dikt er oversatt til flere språk, også norsk (blant annet I stormens år, 1988; En galen ire og andre noveller, 1991), og hans verk utgis stadig i nye opplag, for eksempel The Henry Lawson Collection (1994, Henry Lawson samlingen).

  • Roderick, Colin: Henry Lawson : a life, 1991

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.