Faktaboks

Henri Michaux
Uttale
miʃˈå
Født
24. mai 1899, Namur, Belgia
Død
19. oktober 1984, Paris, Frankrike
Henri Michaux, ca 1936-1938
Henri Michaux, ca 1936-1938
Av .

Henri Michaux, belgisk franskspråklig forfatter og billedkunstner. Han forlot tidlig Belgia og ble etter hvert fransk statsborger.

Michaux studerte medisin i ungdommen. men fullførte ikke studiene. Likevel hadde studiet stor betydning for hans utvikling. Det samme gjorde reisene han foretok. Han mønstret på som matros og reiste over hele verden i en cirka to år. Særlig møtene med Sør-Amerika og Sørøst-Asia satte preg på diktningen og billedkunsten hans.

Diktning og billedkunst

Både som dikter og som maler var Michaux opprinnelig inspirert av surrealismen, men hans metafysiske angst og søken står Kafka nær. Som billedkunstner har han virket sterkt inspirerende på den moderne informalismen og spontanismen. Mange av diktsamlingene har form av reiseskildringer fra oppdiktede land, og reisedagbøkene fra land han faktisk hadde besøkt, er også preget av en søken etter nye dikteriske uttrykk. Blant Michaux' reisedagbøker kan nevnes Ecuador (1929) og Un Barbare en Asie, (1932, «En barbar i Asia»). Denne boken er i særlig grad preget av Michaux' overbevisning om at man i Øst-Asia gjenfinner en livsinnsikt som europeerne har mistet.

Blant Michaux' diktsamlinger hører Passages (1950, «Overfarter») til de mest kjente. I Un certain Plume (1930, «En viss person kalt Plume») og andre bøker om den naive, forsiktige og passive figuren Plume, møter man en fantasifull, drømmende humor. Michaux' mest gripende bok er kanskje diktsamlingen Nous deux encore (1948, «Vi to fremdeles»), som han skrev om sin hustru som han hadde mistet i en ulykke.

Meskalin og eksperimentering med narkotiske stoffer

Michaux' jakt etter måter å utvide bevisstheten på, førte ham til å eksperimentere med ulike narkotiske stoffer, og særlig med meskalin. Disse eksperimentene foretok han på en kontrollert måte, og det virker ikke som han noen gang ble avhengig av slike stoffer. Her utnyttet han blant annet kunnskaper han hadde fått da han studerte medisin.

Erfaringene han gjorde, beskriver han i Misérable miracle (1956, «Et ynkelig mirakel») og L'Infini turbulent (1957, «Den urolige uendeligheten»). I 1963 var han med på å lage en dokumentarfilm om virkningen av slike stoffer for et sveitsisk legemiddelfirma.

Hans hovedkonklusjon var at utbyttet for diktning og kunst av disse erfaringene var meget begrenset.

Isolert og vennekjær

Særlig mot slutten av sitt liv isolerte Michaux seg stadig mer. Spesielt unngikk han journalister og lot være å delta på litterære tilstelninger. Men han hadde likevel et stort nettverk blant samtidige diktere og kunstnere. Michaux skal være den eneste forfatteren som har sagt nei til å få utgitt sitt verk i den eksklusive franske Pléiade-serien.

En autoritativ utgave av hans samlede litterære verker utkom i 1988, etter hans død. Det kommer også stadig utgaver av Michaux-tekster som ikke tidligere har vært publisert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg