Peyotekaktus
Peyotekaktusen er blant annet opphav til rusmiddelet meskalin.

Meskalin er et hallusinogent rusmiddel som ikke brukes i medisinske sammenhenger. Meskalin er et plantestoff (alkaloid) som kan utvinnes fra den meksikanske kaktusen peyote (Lophophora williamsii) og fra visse andre kaktusarter. Det kan også fremstilles syntetisk.

Faktaboks

Uttale
meskalˈin

Meskalinbruk synes å være lite utbredt i Norge. Meskalin har i lange tider vært benyttet ved religiøse seremonier av meksikanske urfolk.

Virkning

Meskalin kan påvirke flere forskjellige signalstoffsystemer i hjernen. Hovedvirkningen synes å være knyttet til påvirkningen av kontaktpunktene mellom nerveceller (synapser) i sentralnervesystemet som bruker serotonin som signalmolekyl. Denne påvirkningen kan forklare virkninger som forvrengning av sanseinntrykk, illusjoner og hallusinasjoner. Hallusinasjonene er oftest synshallusinasjoner, altså at man får synsinntrykk som ikke er reelle.

Ved bruk av meskalin kan man oppleve at forskjellige sanseinntrykk går over i hverandre, det vil si at man «ser» og «føler» lyder og «hører» synsinntrykk. Tankekontrollen kan forstyrres, og rusbildet kan arte seg som en akutt psykose. Andre virkninger er rusfølelse med hevet stemningsleie og kritikkløshet, nummenhetsfølelse, muskelrykninger, karsammentrekning, rask puls, blodtrykksstigning, utvidelse av pupillene og temperaturstigning.

Bruk

Meskalin brukes som rusmiddel, vanligvis ved inntak gjennom munnen, men stoffet kan også røykes og injiseres. En vanlig rusdose tatt gjennom munnen er på 300–500 milligram. Virkningene vil komme i løpet av den første timen, de psykiske virkningene opptrer etter tre til fire timer, og virkningene vil gradvis forsvinne ti til tolv timer etter inntak. Virkningen ved gjentatt dosering vil være redusert og kan nærmest forsvinne dersom meskalin brukes flere dager på rad. Flere døgns avholdenhet må til før man kan oppnå virkning av en ny dose meskalin.

Risiko

Risikoen ved bruk av enkeltdoser meskalin er knyttet til rusvirkningene (ulykker med mer) og eventuelt mer spesifikt til de endrede sanseopplevelsene og den eventuelt psykotiske tilstanden (bisarre reaksjoner). Voldsbruk og selvpåførte skader er rapportert for meskalinpåvirkede. Rene overdosedødsfall synes ikke å være rapportert for meskalin.

Meskalin anses som lite avhengighetsskapende. Gjentatt bruk av meskalin over lengre tid kan knyttes til utvikling av langvarige psykiske lidelser, men meskalinets rolle som direkte årsaksfaktor i denne sammenhengen er omdiskutert. Flashbacks kan opptre etter tidligere meskalinbruk.

Kjemiske egenskaper

Meskalin har kjemiske formel C11H17NO3

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg