Helmut Newton, født i Berlin, tysk-australsk fotograf, en av fotografiens mest berømte og kontroversielle figurer. I 1936–38 var han i lære hos Yva (Else Simon) i Berlin, der han lærte mote-, portrett, akt- og teaterfotografering. Frem til 1940 drev han for seg selv. På grunn av forfølgelse fra nazi-regimet emigrerte han til Australia i 1940, og gjorde krigstjeneste i den australske hæren frem til 1945. Etter krigen flyttet han til Paris, senere til London og i 1981 til Monte Carlo der han senere bodde.

Newton var fast bidragsyter til ledende moteblader som Jardin des Modes, Elle, Vogue (både det franske og de engelskspråklige utgavene), Nova, Marie Claire, Queen, Linea Italiana og for magasinene Stern og Playboy. Fra slutten av 1960-årene var han etablert som en av de mest nyskapende og produktive i sin sjanger. Han markerte seg også med gode portretter, blant annet av en rekke av 1900-tallets kjente personer.

Mest kjent er Newton kanskje for sine mange erotiske bilder av kvinner. Disse skaffet ham så vel beundrere som motstandere. Han utgav en rekke bøker, holdt utstillinger over hele verden og mottok en mengde priser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.