Faktaboks

Helmut Newton

Helmut Neustädter

Født
31. oktober 1920, Berlin, Tyskland
Død
23. januar 2004, Los Angeles, California, USA
Helmut Newton

Helmut Newton fotografert foran to av sine karakteristiske svart-hvite aktfotografier av kvinner.

Av /NTB Scanpix ※.

Helmut Newton var en tysk-australsk fotograf som ble både hyllet og kritisert for sine fotografier. Han hadde en produktiv praksis og var kjennetegnet med sin dristige og kontroversielle stil.

Newton var fast bidragsyter til ledende moteblader som Jardin des Modes, Elle, Vogue, Marie Claire, Queen og Playboy. Han fotograferte modellene hjemme, ute på gaten og i naturen. Ved å gjøre dette, viste han at motefotografering verken behøvde å være begrenset til studio eller følge det tradisjonelle glamorøse uttrykket.

Fra slutten av 1960-årene markerte han seg som en av de mest nyskapende i sin sjanger; reklame- og portrettfotografering. Han portretterte kjente politikere og kulturpersonligheter i Europa og USA frem til sin død i 2004.

Newton utgav en stor mengde bøker, holdt utstillinger over hele verden og mottok priser for sine bilder. Bildene hans er blant de høystselgende fotografiene på auksjonshuset Sotheby’s.

Utdannelse og praksis

Fotografi av naken kvinne

Helmut Newton. Fotografi. ”Cyberwoman”. Fra serien Cyberwomen.

Av /Stockholms Auktionsverk.

12 år gammel sparte Newton nok penger til å kjøpe seg sitt første kamera og bestemte seg for å bli fotograf. Fire år senere fikk han mulighet til å gå i lære hos teater- og portrettfotografen Else Ernestine Neuländer-Simon, bedre kjent som Ylva, og overtalte faren sin til å la han bli fotograf.

Ylva eksperimenterte med dobbeleksponeringer og stilte ut aktbilder som banet vei for en ny måte å uttrykke og formidle femininitet. Newton var lærlingen hennes i to år og lot seg inspirere av hennes eksperimentering.

På grunn av forfølgelse fra nazi-regimet i Tyskland emigrerte han til Australia i 1940. Han ble innkalt til krigstjeneste i den australske hæren i 1942 og var der frem til krigens slutt i 1945. Året etter skiftet han navn fra Neustädter til Newton, åpnet sitt første fotostudio i Melbourne og livnærte seg som mote- og teaterfotograf.

Newton bodde og arbeidet i Australia i 15 år. Da han sikret seg kontrakt med det britiske magasinet Vogue i 1957, flyttet han først til London og kort tid etter til Paris. Her fikk han mulighet til å jobbe for de største motemagasinene i verden og ble en internasjonalt anerkjent motefotograf.

I 1971 fikk Newton hjerteinfarkt og bestemte seg for å fokusere mer på akt- og portrettbilder. Han ville utforske og formidle personlige minner fra ungdomstiden sin i Berlin. Han anså selv bildene han hadde tatt i denne perioden som de mest ærlige.

Newton lånte ofte uttrykk fra filmer, erotikk og kjente kunstverk. Hans forkjærlighet for filmstilen film noir er tydelig i hans bruk av dunkel belysning, forførende kvinner og mystiske narrative elementer. Med sine mange erotiske bilder av kvinner ble han kalt «Kongen av kink» av magasinet Time i 1976.

Newton døde i en bilulykke på Sunset Boulevard i California. Han ble 84 år gammel.

Bøker

  • Newton, Helmut (1976). White Women. New York, Congreve.
  • Newton, Helmut (1981). Big Nudes. Paris, Editions du Regard.
  • Newton, Helmut (1984). World Without Men. New York, Xavier Moreau.
  • Newton, Helmut (1999). Sumo book. Cologne, Taschen.
  • Newton, Helmut & Newton, Jane (2000). Helmut Newton Work. Cologne, Taschen.
  • Newton, Helmut (2003). Autobiography. New York, Nan A. Talese.
  • Newton, June (2005). Helmut Newton, A Gun for Hire. Cologne, Taschen.
  • Newton, Helmut (2005) Playboy: Helmut Newton. San Francisco, Chronicle Books.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg