Helgeandsholmen med Riksdagshuset. Til venstre ses Norrström, som er Mälarens utløp i Østersjøen (Saltsjön).

Helgeandsholmen er en øy i sentrale Stockholm, i Norrström mellom Gamla stan og Norrmalm. På Helgeandsholmen holder den svenske Riksdagen til. På den østlige siden av holmen ligger Stockholms middelaldermuseum.

Faktaboks

Etymologi
‘Den hellige ånd’

Historikk

Arkeologiske utgravninger viser at det meste av holmen opprinnelig var en odde på Stadsholmen (Gamla stan). Tidlig på 1000-tallet ble det gravd en kanal som skilte odden fra hovedlandet. Holmen hadde en strategisk beliggenhet når det gjaldt kontroll med båttrafikken gjennom sundet, og var trolig befestet før Stockholm ble anlagt på Stadsholmen på 1200-tallet.

Omkring 1300 førte landhevinga til at Mälaren ble avsnørt fra havet, og Norrström mistet sin betydning som skipsled. I 1320 ble derfor holmen overlatt til en helligåndsstiftelse, som opprettet et helligåndshus her. På 1600-tallet ble Helgeandsholmen – som Riddarholmen og Blasieholmen – tatt i bruk for å dekke kongemaktens og adelens behov for å demonstrere sine økte ambisjoner og rikdommer gjennom omfattende palassbygging.

I 1905 fikk den svenske riksdagen sitt hus på Helgeandsholmen. Dagens riksdagshus ble åpnet i 1983 etter en langvarig ombygging og utvidelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg