Professor Goldschmidt foreleser i auditoriet i Fredriksgate 3 ca 1910.

. Begrenset gjenbruk

Heinrich Goldschmidt etterfulgte Peter Waage i hans professorat i kjemi ved universitetet i Kristiania.

Goldschmidt bestyrte avdeling A ved Det kemiske laboratorium i Fredriksgate 3 fra han ble ansatt i 1901 til 1929, ett år etter han ble pensjonert. Han underviste realistene og veiledet de først 28 studentene som tok hovedfag i kjemi. Han veiledet også den første som tok en doktorgrad i kjemi ved universitetet, Haavard Martinsen.

Goldschmidt er i dag mest kjent for sin berømte elev, Odd Hassel, og sin berømte sønn, geokjemikeren Victor Moritz Goldschmidt. Heinrich ble etterfulgt i professoratet av Ellen Gleditsch.

Det var 20 søkere til professoratet, tre norske. Den lokale favoritten var dosent i fysikalsk kjemi, David Hercules Tornøe; han vikarierte i professoratet etter Waages uventede død. Goldschmidt søkte for sent, men ble bedømt som den nest beste av de sakkyndige: Wilhelm Ostwald, Johannes Wislicenus og Thorstein Hallager Hiortdahl. Den først innstilte var Richard Abegg, men han trakk seg da han fant laboratorieforholdene i Kristiania for dårlige.

På bildet foreleser han i auditoriet i Fredriksgate 3 (Domus Chemica) i 1910. Hans fagområde var hva vi i dag kaller fysikalsk organisk kjemi.

Goldschmidt ble født i Praha den gang byen hørte til Østerrike og tok sin doktorgrad ved universitet der etter studier i Wien og Graz. Han fortsatte sitt vitenskapelige arbeid med bestemmelse av strukturformelen for noen organiske stoffer i Zürich hos Viktor Meyer. I 1894-96 arbeidet han hos Jacobus Henricus van't Hoff i Amsterdam hvor han særlig studerte farten på kjemiske reaksjoner (reaksjonskinetikk). I 1896 ble Goldschmidt kalt til et ekstraordinært professorat i kjemi i Heidelberg hvor Viktor Meyer hadde vært fra 1889. Der var han til han kom til Kristiania i 1901.

Han var en god foreleser og fortsatte sitt vitenskapelige arbeid i Kristiania, men forholdene var langt mer beskjedne enn i Heidelberg. Han publiserte allikevel jevnt, tilsammen mer enn 100 artikler. Flere av hans hovedfagsstudenter ved siden av Hassel, gjorde også karriere: professorene: Torbjørn Gaarder i Bergen og Ludvig Johannes Lindeman på Ås. Sverre Bruun ble lektor i Tønsberg og er kjent for sine lærebøker i kjemi og fysikk brukt i skolen fra 1914 til 1970. Medforfatter på fysikkbøkene var studiekammeraten Olaf Martin Devik. Arthur Fredrik Thuesen ble kjent som lektor for kongefamilien og som boksamler.

Goldschmidt er kjent i dag for sine studier av reaksjonen mellom en alkohol og en organisk syre hvor det dannes en ester. Reaksjonen katalyseres av sterk syre, og han viste at oksoniumionet (H3O+) er katalysatoren.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.