Heinrich Goldschmidt

Faktaboks

Heinrich Goldschmidt

Heinrich Jacob Goldschmidt

Født
4. desember 1857, Praha
Død
20. september 1937, Oslo
Heinrich Goldschmidt, foto 1905.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC0 1.0
Professor Goldschmidt foreleser i auditoriet i Fredriksgate 3 ca 1910.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Heinrich Goldschmidt etterfulgte Peter Waage i hans professorat i kjemi ved universitetet i Kristiania.

Goldschmidt bestyrte avdeling A ved Det kemiske laboratorium i Fredriksgate 3 fra han ble ansatt i 1901 til 1929, ett år etter han ble pensjonert. Han underviste realistene og veiledet de først 28 studentene som tok hovedfag i kjemi. Han veiledet også den første som tok en doktorgrad i kjemi ved universitetet, Haavard Martinsen.

Goldschmidt er i dag mest kjent for sin berømte elev, Odd Hassel, og sin berømte sønn, geokjemikeren Victor Moritz Goldschmidt. Heinrich ble etterfulgt i professoratet av Ellen Gleditsch.

Det var 20 søkere til professoratet, tre norske. Den lokale favoritten var dosent i fysikalsk kjemi, David Hercules Tornøe; han vikarierte i professoratet etter Waages uventede død. Goldschmidt søkte for sent, men ble bedømt som den nest beste av de sakkyndige: Wilhelm Ostwald, Johannes Wislicenus og Thorstein Hallager Hiortdahl. Den først innstilte var Richard Abegg, men han trakk seg da han fant laboratorieforholdene i Kristiania for dårlige.

På bildet foreleser han i auditoriet i Fredriksgate 3 (Domus Chemica) i 1910. Hans fagområde var hva vi i dag kaller fysikalsk organisk kjemi.

Bakgrunn

Goldschmidt ble født i Praha den gang byen hørte til Østerrike og tok sin doktorgrad ved universitet der etter studier i Wien og Graz. Han fortsatte sitt vitenskapelige arbeid med bestemmelse av strukturformelen for noen organiske stoffer i Zürich hos Viktor Meyer. I 1894-96 arbeidet han hos Jacobus Henricus van't Hoff i Amsterdam hvor han særlig studerte farten på kjemiske reaksjoner (reaksjonskinetikk). I 1896 ble Goldschmidt kalt til et ekstraordinært professorat i kjemi i Heidelberg hvor Viktor Meyer hadde vært fra 1889. Der var han til han kom til Kristiania i 1901.

I Kristiania

Han var en god foreleser og fortsatte sitt vitenskapelige arbeid i Kristiania, men forholdene var langt mer beskjedne enn i Heidelberg. Han publiserte allikevel jevnt, tilsammen mer enn 100 artikler. Flere av hans hovedfagsstudenter ved siden av Hassel, gjorde også karriere: professorene: Torbjørn Gaarder i Bergen og Ludvig Johannes Lindeman på Ås. Sverre Bruun ble lektor i Tønsberg og er kjent for sine lærebøker i kjemi og fysikk brukt i skolen fra 1914 til 1970. Medforfatter på fysikkbøkene var studiekammeraten Olaf Martin Devik. Arthur Fredrik Thuesen ble kjent som lektor for kongefamilien og som boksamler.

Goldschmidt er kjent i dag for sine studier av reaksjonen mellom en alkohol og en organisk syre hvor det dannes en ester. Reaksjonen katalyseres av sterk syre, og han viste at oksoniumionet (H3O+) er katalysatoren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg