Heimevernsungdommen (HVU) er et tilbud til ungdom i alderen 16–21 år, tilknyttet Heimevernet, og dermed Forsvaret. Medlemmer av HVU inngår ikke i de militære styrker, men mange går inn i Forsvaret gjennom førstegangstjenesten. De går i så fall ut av HVU. Et hovedformål med Heimevernsungdommen er å spre kunnskap om Forsvaret og motivere til tjeneste.

Heimevernsungdommen er frivillig for all ungdom, men har ikke lenger tilbud over hele landet. HVU ble opprinnelig opprettet som en del av Heimevernet, dannet i 1945. Lenge fikk ungdom våpenopplæring sammen med annet HV-personell i regulære avdelinger; etter hvert i egne ungdomsavdelinger. Medlemmer av HV-ungdommen får fortsatt opplæring i våpensikkerhet og skyting, men har ikke egne våpen.

På 1980-tallet kom HV-ungdommen i et dårlig lys, særlig som følge av Hadelandsdrapene, da to tidligere medlemmer var med på likvideringen av to menn på Hadeland. Flere andre medlemmer av HVU var også delaktig i kriminelle handlinger, inklusive drap.

En følge av hendelsene som involverte tidligere medlemmer av HV-ungdommen var at tilbudet ikke lenger omfattet stridsrelaterte aktiviteter. Tilbudet består av friluftsliv, med samlinger og konkurranser, og kunnskap om Forsvaret. Militære disipliner er avgrenset til det som er relevant for å delta i militær feltidrett, herunder bruk av kart og kompass, sanitet og samband, og overlevelse i naturen.

Medlemmer av Heimevernsungdommen må være norske statsborgere og ha plettfri vandel og god helse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg