Haumea, himmellegeme i kuiperbeltet, ytterst i solsystemet, opprinnelig gitt katalogbetegnelsen 2003 EL61, fikk 17. september 2008 status som dvergplanet og er dermed solsystemets femte dvergplanet. Oppdagelsen ble først annonsert i juli 2005 av Mike Brown og medarbeidere ved California Institute of Technology (Caltech), USA, basert på observasjoner utført i 2004. En annen gruppe ledet av J.L. Ortiz ved Instituto de Astrofísica de Andalucía, Sierra Nevada Observatory, Spania, greide da å linke disse observasjonene til egne observasjoner i mars 2003, samt noen uidentifiserte observasjoner med Mount Palomar-teleskopet i 1955. Til tross for at den spanske gruppen utførte sine observasjoner først, ville den neppe vært i stand til å beregne en bane for Haumea uten amerikanernes observasjoner. Mest kreditt for oppdagelsen av Haumea bør vel derfor tilfalle den amerikanske gruppen. Amerikanerne kalte den først Santa (Julenissen),fordi de oppdaget den i romjulen, 28. desember, på grunnlag av bare egne observasjoner. Senere foreslo de navnet Haumea i samsvar med navnekategorien for plutoider, som også er betegnelsen for Pluto, Eris og Makemake.

Haumea er spesiell først og fremst pga. ellipsoideformen, som trolig skyldes hurtig rotasjon (ca. 4 timer). I lengderetningen er den noe større enn Pluto (knapt 2000 km), i de to andre retningene vesentlig mindre. Banen er elliptisk og fører Haumea periodevis nærmere Solen enn Pluto, men mesteparten av tiden er den lengre borte. Nå befinner Haumea seg drøyt 7,6 milliarder km fra Jorden.

Navnet stammer fra en gudinne (for fødsel og fruktbarhet) i hawaiisk mytologi.

Måner. Haumea har to måner som ble oppdaget av Browns gruppe i 2004. De har fått navnene Híiaka og Namaka etter gudinnens døtre. De to månene er trolig dannet av materiale som stammer fra store nedslag på Haumea.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.