Harald Tusberg

Faktaboks

Harald Tusberg
Født
6. april 1935, Bergen
Harald Tusberg
/NTB scanpix.

Artikkelstart

Harald Tusberg er en norsk kringkastingsmann, forfatter og programleder, best kjent for NRK-programmer som Smil til det skjulte kamera i 1960-årene og Dette er ditt liv i 1980-årene.

NRK-karriere

Harald Tusberg i 1967.

Tusberg hadde en bachelor of arts-grad i dramaturgi fra Yale University og ett år som fjernsynsmedarbeider i Sydney, Australia da han kom til NRK i 1961 som programsekretær i den nye underholdningsavdelingen. Her stod han bak tidlige fjernsynssuksesser som Kunden har alltid rett og Smil til det skjulte kamera. Streiftog i Grenseland, et samarbeid med André Bjerke om okkulte fenomener, vakte også stor oppmerksomhet.

Fra 1979 var Tusberg sjef for underholdningsavdelingen i fjernsynet, og i 1980-årene ble han særlig kjent for portrettprogrammet Dette er ditt liv i beste sendetid på lørdagene. Deretter var han programdirektør for kulturavdelingen fra 1990 til 1996.

Et hjerneslag i 1996 førte til at Tusberg måtte trekke seg fra både arbeidslivet og offentligheten.

Annet

Tusberg var med i sangtrioen The Windjammers, som deltok i den amerikanske dokumentarfilmen Windjammer (1957), om det norske skoleskipet Christian Radich. De ga ut flere singleplater og en EP fra filmen Et øye på hver finger (1961).

Tusberg bearbeidet Bør Børson jr. (1972) og Ungen (1972) som musikkspill i samarbeid med Egil Monn-Iversen. Han ble i 1993 tildelt NOPA-prisen «Årets verk» for tekster fra Den Stundesløse.

Han har blant annet utgitt bøkene Pansermorderen (1974) og TV sett fra den andre siden (1979), samt kriminalhistorier med André Bjerke.

Tusberg har fire barn, blant andre musikeren Harald Tusberg jr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg