Faktaboks

Harald Tusberg
Født
6. april 1935, Bergen
Død
3. oktober 2023
Virke
Kringkastingsmann og forfatter
Familie

Foreldre: Skipsfører Kristoffer Lund Jensen Tusberg og Sigrid Marie Junge.

Gift med Ulla Holm (10.7.1947–), datter av soussjef Georg Holm og Eva Svendsen.

Harald Tusberg
Av /NTB scanpix.

Harald Tusberg var en norsk kringkastingsmann, forfatter og programleder, best kjent for NRK-programmer som Smil til det skjulte kamera i 1960-årene og Dette er ditt liv i 1980-årene.

NRK-karriere

Harald Tusberg
Harald Tusberg i 1967.

Tusberg hadde en bachelor of arts-grad i dramaturgi fra Yale University og ett år som fjernsynsmedarbeider i Sydney, Australia da han kom til NRK i 1961 som programsekretær i den nye underholdningsavdelingen. Her stod han bak tidlige fjernsynssuksesser som Kunden har alltid rett og Smil til det skjulte kamera. Streiftog i Grenseland, et samarbeid med André Bjerke om okkulte fenomener, vakte også stor oppmerksomhet.

Fra 1979 var Tusberg sjef for underholdningsavdelingen i fjernsynet, og i 1980-årene ble han særlig kjent for portrettprogrammet Dette er ditt liv i beste sendetid på lørdagene. Deretter var han programdirektør for kulturavdelingen fra 1990 til 1996.

Et hjerneslag i 1996 førte til at Tusberg måtte trekke seg fra både arbeidslivet og offentligheten.

Annet

Tusberg var med i sangtrioen The Windjammers, som deltok i den amerikanske dokumentarfilmen Windjammer (1958), om det norske skoleskipet Christian Radich. De ga ut flere singleplater og en EP fra filmen Et øye på hver finger (1961).

Tusberg bearbeidet Bør Børson jr. (1972) og Ungen (1972) som musikkspill i samarbeid med Egil Monn-Iversen. Han ble i 1993 tildelt NOPA-prisen «Årets verk» for tekster fra Den Stundesløse.

Han ga blant annet ut bøkene Pansermorderen (1974) og TV sett fra den andre siden (1979), samt kriminalhistorier med André Bjerke.

Tusberg døde 3. oktober 2023, etter lengre tids sykeleie. Han etterlot seg fire barn, blant andre musikeren Harald Tusberg jr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg