Faktaboks

Hans Memling
Uttale
mˈemling
Født
1430, Feligenstadt, tyskland
Død
11. august 1494, Brugge, Belgia
omtrentlig fødselsår
Av .

Artikkelstart

Hans Memling var en flamsk maler av tysk opprinnelse. Han lærte visstnok hos Stephan Lochner i Köln og arbeidet fra ca. 1466 i Brugge i tilknytning til Hugo van der Goes og Dirk Bouts.

Til å begynne med arbeidet han trolig i Rogier van der Weydens verksted. Hans malerier har et lyrisk drag og har i sin fortellende form ofte et verdslig preg. Hans evne til å fortelle kommer sterkt frem i Marias 7 gleder (1480, Alte Pinakothek, München) og med Kristi pasjon (Galleria Sabauda, Torino).

For Johanneshospitalet i Brugge malte Memling i 1489 det berømte Ursulaskrin med de seks hendelser fra den hellige kvinnes og de 11 000 jomfruers valfart og martyrdød (se Jomfrudagen).

Portrettet av Martin Nieuwenhove (1487) viser italiensk påvirkning og gir en prøve på hans portrettkunst, med finstemt beherskede uttrykk i de tenksomme ansiktene. Ellers er påvirkningen fra italiensk renessanse tydeligst i et omtrent samtidig madonnabilde (Uffizi, Firenze) med sin fint detaljerte girlandesmykkede rundbue. Korsfestelsen i katedralen i Lübeck er fra 1491.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg