Hans Andersen Foss var en norsk-amerikansk forfatter, utvandret i 1877. Foss var også populær i Norge, og de fem første romanene kom også ut her, til dels med andre titler. 

Hans første bok, Husmands-gutten (1885), var tydelig inspirert av Bjørnson. Fortellingen om den fattige husmannsgutten som reiste til Amerika, ble rik og kom tilbake for å gifte seg med bondedatteren, ble den mest populære av alle norsk-amerikanske romaner.

Året etter utgav han en roman med norsk handling, Kristine: En fortælling fra Valdres, og den melodramatiske nybyggerromanen Livet i Vesterheimen.

Fra 1887 utgav han avisen Nordmanden i Grand Forks, North Dakota, der hans to store kampsaker var totalavhold og radikal reformpolitikk. Den første kom til uttrykk i romanen Den amerikanske saloon (1889), og den andre i Hvide slaver (1892), der handlingen beveger seg inn i fremtiden med frigjøring fra kapitalismens slaveri.

I 1893 begynte han å gi ut avisen Nye Nordmanden i Minneapolis, men etter noen år sluttet han som skribent og ble kornoppkjøper. Romanen Valborg kom i 1927. I 1930 ble Kristine Valdresdatter filmatisert av Rasmus Breistein.

  • Dahl, Willy: "Dårlig" lesning under parafinlampen, 1974, isbn 82-05-06307-9, Finn boken
  • NBL 2. utg.
  • Øverland, Orm: The western home : a literary history of Norwegian America, 1996, isbn 0-252-02327-7, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.