Hamlagrøvatnet

Artikkelstart

Hamlagrøvatnet er et vann i Voss og Kvam kommuner, Vestland fylke. Vannet har et areal på 10,1 kvadratkilometer før regulering og ligger 588–560 meter over havet. Avløp til Bergsdalselvi (se Bergsdalsvassdraget) som renner vestover gjennom Bergsdalen til Dalevågen nedenfor tettstedet Dale i Vaksdal.

Ved Hodnaberg i østenden av Hamlagrøvatnet ligger Hodnaberg kraftverk med 32,5 megawatt (MW) i maskininstallasjon og 110 gigawattimer (GWh) i midere årsproduksjon. Kraftverket nytter fallet mellom Torfinnsvatnet (6,1 kvadratkilometer før regulering; 893–858 meter over havet) og Hamlagrøvatnet. Overføringen av Torfinnsvatnet, som fra naturens side har avløp ved Torfinno til Vosso, er den første store overføringen av vann fra et vassdrag til et annet i Norge (1928). Hamlagrøvatnet er et viktig magasin (181,5 millioner kubikkmeter) for kraftverkene i Bergsdalen nedenfor vannet.

Navnet

Førsteleddet hamla er genitiv flertall av norrønt hamar, 'berghammer'; sisteleddet norrønt grø´ða, 'sted der noe gror', her om de gressbevokste flekkene i fjellet rundt vannet.

Kart

Hamlagrøvatnet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg