Hamang er et boligområde ved E 16 og Sandvikselva i Bærum kommune, Akershus.

Blokkbebyggelse ble bygget på Hamang gård, i dag Hamang Terrasse, i 1977–1984. Hovedbygningen til Hamang gård er leid ut til kontorlokaler.

Under Hamang går Hamangtunnelen, som er en 342 meter lang tunnel. I 2015–2019 ble Bjørnegårdtunnelen bygget fra E 18 i Sandvika og frem til krysset med Bærumsveien. Samtidig starter utviklingen av det nye boligområdet Hamang og Franzefossbyen.

Historikk

Hamang var tidligere fullgård og antagelig bosatt så tidlig som eldre jernalder. I 1398 tilhørte deler av Hamang Nonneseter kloster i Oslo. I 1625 var hoveddelen under Nesøygodset. I 1597 leverte Hamang kalkstein blant annet til Akershus slott og festning. I 1666 hadde gården kalkovn. Sammen med jordbruk og kalkbrenning har laksefiske vært en viktig inntekt. Hamang klekkeri ble etablert i 1857 og er Norges eldste klekkeri.

Kart

Hamang
Hamang
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg