klekkeri

Artikkelstart

Et klekkeri er et anlegg for kunstig klekking av rogn (fiskeegg).

Faktaboks

Uttale
klekkerˈi

Kunstig klekking av yngel av laks og ørret startet allerede i 1860-årene og er fortsatt det viktigste utsetningsmaterialet i ferskvann for å vedlikeholde og øke avkastningen av voksen fisk. I forbindelse med klekking av ørret- og lakseyngel for utsetting er det vanlig å fôre yngelen en tid.

I oppdrett av fisk (fiskeoppdrett, havbruk) kjøpes befruktede egg fra spesialiserte stamfisk-anlegg og klekkes i egne settefisk-anlegg. I 2019 ble det i Norge klekket 521 millioner yngel av laks (92,5 prosent), regnbueørret (7,4 prosent) og ørret (0,01 prosent) i settefiskanlegg.

Etter 1980 er det også utviklet metoder for kunstig klekking av marine fiskearter som torsk, kveite, berggylt, rognkjeks og piggvar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg