Faktaboks

Härnösand
Etymologi

av härn- 'hode, topp, hjerne', trolig en terrengformasjon på Härnön

Uttale

h'ærnøsan

Härnösand
Härnösand. Domkirken i nyklassisistisk stil er bygd i 1846.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Härnösand er en by i Ångermanland i Sverige, nær Ångermanälvens utløp i Bottenhavet. Byen har 18 500 innbyggere (2020). Härnösand er länshovedstad i Västernorrlands län og bispesete (siden 1772).

Byen

Härnösand
Härnösand ligger ved det trange sundet mellom fastlandet og Härnön.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Härnösand er først og fremst et kultur- og administrasjonssentrum med flere offentlige institusjoner. De fleste arbeidsplasser er innen offentlig sektor, blant annet sykehus, Vägverket, Kriminalvårdsstyrelsen, Västernorrlands museum og Mitthögskolan, ellers allsidig industri med dyphavn, oljehavn med mer. På Härnön ligger mesteparten av byens eldre bebyggelse, blant annet rådhuset, länsresidensen fra 1785 og domkirken (ferdigstilt i 1846). Friluftsmuseet på Murberget er blant de største i Sverige.

Byen ble grunnlagt i 1585, og var på 1600- og 1700-tallet administrativt og kulturelt senter for øvre Norrland. Byen ble brent av russerne i 1721, under store nordiske krig.

Kommunen

Härnösand kommune har et areal på 1064 kvadratkilometer og 24 900 innbyggere (2022). Vest i kommunen er det et kraftig kupert morenelandskap. Kysten er innskåret med flere kuperte øyer (Härnön, Hemsön). Nord for byen krysser E4 Ångermanälven på den spektakulære Höga Kusten-bron. På Hemsö lå et av Sveriges betydeligste forsvarsanlegg fra den kalde krigens dager. Innsprengt i fjellet lå en kommandosentral som skulle motstå et atomvåpenangrep og inntil tre måneders beleiring. Hele anlegget er intakt, og er åpnet som museum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg