Härnösand, by i Ångermanland i Sverige, nær Ångermanälvens utløp i Bottenhavet; 18 426 innbyggere (2016). Härnösand er länshovedstad i Västernorrlands län og bispesete (siden 1772).

Härnösand er først og fremst et kultur- og administrasjonssentrum med flere offentlige institusjoner. De fleste arbeidsplasser er innen offentlig sektor, blant annet sykehus, Vägverket, Kriminalvårdsstyrelsen og Mitthögskolan, ellers allsidig industri med dyphavn, oljehavn med mer. På Härnön ligger mesteparten av byens eldre bebyggelse, blant annet rådhuset, länsresidensen fra 1785 og domkirken (ferdigstilt i 1846). Friluftsmuseet på Murberget er blant de største i Sverige.

Byen ble grunnlagt i 1585, og var på 1600- og 1700-tallet administrativt og kulturelt senter for øvre Norrland. Byen ble brent av russerne i 1721.

Härnösand kommune har et areal på 1064 km2 og 25 225 innbyggere (2017). Vest i kommunen er det et kraftig kupert morenelandskap. Kystlinje er innskåret med flere kuperte øyer (Härnön, Hemsön). Nord for byen krysser E 4 Ångermanälven på den spektakulære Höga Kusten-bron.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.