Gunnar Andersen – idrettsutøver

Gunnar Andersen var en tidligere norsk fotballspiller, venstre half, skihopper og idrettsleder. Andersen var den første som mottok Egebergs ærespris.

  • Antall A-landskamper: 46 (1911–1924), 37 som lagkaptein
  • Antall mål: 0.
  • Klubb: Lyn (1911–1927).

Gunnar Andersen var en teknisk god og robust spiller med en god pasningsfot og hodestyrke, men ikke så rask.

Andersen var en allsidig idrettsutøver, som hevdet seg på høyt nivå både i fotball og skihopping og ble den aller første som mottok Egebergs ærespris. Han ble også den første som passerte 25 spilte landskamper i fotball. Som skihopper satte han blant annet verdensrekord med et hopp på 47 meter i Gustadbakken i Modum i 1912.

Som klubbspiller vant han ingen trofeer, selv om Lyn vant cupfinalen i 1911, i hans første år på laget. Andersen måtte stå over finalen, fordi han ble skadet i semifinalen og fikk ikke cupmesterskap etter datidens regler.

Andersen var en sympatisk ledertype, kaptein både i klubb og på landslaget, og med evne til å inspirere andre til å yte noe ekstra.

Andersen spilte på OL-landslaget i 1912 i Stockholm og i 1920 i Antwerpen, der Norge sensasjonelt slo England 3–1 i innledningsrunden. Han var også med, da Norge tok sin første landslagsseier gjennom tidene den 16. juni 1918 med seier 3–1 over Danmark på Frogner stadion og den første første borteseieren, da Sverige ble slått 5–1 i Göteborg den 14. september 1919.

Andersen ble som den første i historien tildelt Egebergs ærespris i 1918 for innsatsen i skihopping og fotball. Han var også den første som passerte 25 landskamper i fotball, men mottok Gullklokka først etter et vedtak i Norges Fotballforbund (NFF) i 1930. Da han ga seg på landslaget i 1924 hadde han spilt 46 kamper og ledet norgesstatistikken over antall landskamper. Med 37 kamper som kaptein er han på delt femteplass på norgesstatistikken, etter Thorbjørn Svenssen, Brede Hangeland, Henning Berg, Hallvar Thoresen og likt med Rune Bratseth. Andersen ble tildelt NFFs gullmerke for sin innsats både på banen, og utenfor, der han både under og etter karrieren var forretningsfører og styresekretær for fotballforbundet.

  • Bertelsen, Berglund, Odden: Oppslagsbok om norsk fotball, Wagner og Flust forlag, 2000
  • T. A. Schanke: Norsk idrettsleksikon
  • A. Halvorsen, A. Eriksen: Norges fotballeksikon

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.