Gunnar Andersen (idrettsutøver)

Faktaboks

Gunnar Andersen
Født
18. mars 1890, Drøbak
Død
25. april 1968

Artikkelstart

Gunnar Andersen var en norsk fotballspiller, venstre half, skihopper og idrettsleder. Andersen var den første som mottok Egebergs ærespris.

Fakta

  • Antall A-landskamper: 46 (1911–1924), 37 som lagkaptein
  • Antall mål: 0
  • Klubb: Lyn (1911–1927)

Spillestil

Gunnar Andersen var en teknisk god og robust spiller med en god pasningsfot og hodestyrke, men ikke så rask. Han var en sympatisk ledertype, kaptein både i klubb- og landslaget, og med evne til å inspirere andre til å yte noe ekstra.

Karriere

Andersen var en allsidig idrettsutøver, som hevdet seg på høyt nivå både i fotball og skihopping og ble den aller første som mottok Egebergs ærespris. Han ble også den første som passerte 25 spilte landskamper i fotball. Som skihopper satte han blant annet verdensrekord med et hopp på 47 meter i Gustadbakken i Modum i 1912.

Som klubbspiller vant han ingen trofeer, selv om Lyn vant cupfinalen i 1911, i hans første år på laget. Andersen måtte stå over finalen, fordi han ble skadet i semifinalen og fikk ikke cupmesterskap etter datidens regler.

Meritter på landslaget

Andersen spilte på OL-landslaget i 1912 i Stockholm og i 1920 i Antwerpen, der Norge sensasjonelt slo England 3–1 i innledningsrunden. Han var også med, da Norge tok sin første landslagsseier gjennom tidene den 16. juni 1918 med seier 3–1 over Danmark på Frogner stadion og den første første borteseieren, da Sverige ble slått 5–1 i Göteborg den 14. september 1919.

Personlige meritter

Andersen ble som den første i historien tildelt Egebergs ærespris i 1918 for innsatsen i skihopping og fotball. Han var også den første som passerte 25 landskamper i fotball, men mottok Gullklokka først etter et vedtak i Norges Fotballforbund (NFF) i 1930. Da han ga seg på landslaget i 1924, hadde han spilt 46 kamper og ledet norgesstatistikken over antall landskamper. Med 37 kamper som kaptein er han på delt femteplass på norgesstatistikken, etter Thorbjørn Svenssen, Brede Hangeland, Henning Berg, Hallvar Thoresen og likt med Rune Bratseth. Andersen ble tildelt NFFs høyeste utmerkelse, gullmerket, for sin innsats både på banen, og utenfor, der han både under og etter karrieren var forretningsfører og styresekretær for fotballforbundet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bertelsen, Berglund, Odden: Oppslagsbok om norsk fotball, Wagner og Flust forlag, 2000
  • T. A. Schanke: Norsk idrettsleksikon
  • A. Halvorsen, A. Eriksen: Norges fotballeksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg