Gottfried August Bürger var en tysk forfatter som med sin ballade Lenore (1774) la grunnlaget for oppblomstringen av den tyske balladediktningen.

Gottfried August Bürger var løst knyttet til Göttinger Dichterbund og publiserte flere dikt, blant annet Lenore, i den kjente Göttinger Musenalmanach auf das Jahr 1774. Hovedpersonen i den dramatiske balladen er en ung kvinne ved navn Lenore, som venter på sin forlovede, Wilhelm, som fortsatt ikke har kommet hjem fra krigen. Hun vegrer seg for å innse at han er død. Til slutt kommer Wilhelms ånd og overtaler henne til å ri sammen med ham gjennom natten. Underveis forstår Lenore at forloveden er død og at det er Wilhelm ånd hun rir sammen med; bryllupssengen, som de kommer fram til til slutt, viser seg å være en likkiste. Balladen har, liksom mange andre av Bürgers dikt, blitt tonesatt, blant annet av Franz Listz og Joachim Raff.

Bürgers folkelige lyrikk har også en sosialkritisk side, blant annet i balladen Der wilde Jäger (1778), som tematiserer hvordan adelens jaktselskaper ødelegger livsgrunnlaget for den enkle bonden. Også i andre dikt viser Bürger seg som en skarp kritiker av datidens sosiale forhold, ikke minst hvordan adelen tok seg til rette. Balladen Frau Schlips (1777), hvor kirken kritiseres og hvor Bürger bruker et svært folkelig språk, på grensen til det vulgære, måtte publiseres anonymt.

Hans forfatterskap representerer folkelig enkelhet og følelsesvarme. I Herzensausguss über Volkspoesie (1776) og Von der Popularität der Poesie (1784) søker han etter det folkelige og opprinnelige element i poesien i motsetning til det han kaller en lærd diktning, altså litteratur for de velutdannede. Litteraturhistorisk regnes Gottfried August Bürger til epoken Sturm und Drang.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.