Gottfried August Bürger

Faktaboks

Gottfried August Bürger
Født
31. desember 1747, Molmerswende (Sachsen-Anhalt)
Død
8. juni 1794, Göttingen
Gottfried August Bürger, malt av Johann Heinrich Tischbein d.y. (1771)

Artikkelstart

Gottfried August Bürger var en tysk forfatter som med sin ballade Lenore (1774) la grunnlaget for oppblomstringen av den tyske balladediktningen.

Lenore

Gottfried August Bürger var løst knyttet til Göttinger Dichterbund og publiserte flere dikt, blant annet Lenore, i den kjente Göttinger Musenalmanach auf das Jahr 1774. Hovedpersonen i den dramatiske balladen er en ung kvinne ved navn Lenore, som venter på sin forlovede, Wilhelm, som fortsatt ikke har kommet hjem fra krigen. Hun vegrer seg for å innse at han er død. Til slutt kommer Wilhelms ånd og overtaler henne til å ri sammen med ham gjennom natten. Underveis forstår Lenore at forloveden er død og at det er Wilhelms ånd hun rir sammen med; bryllupssengen, som de kommer fram til til slutt, viser seg å være en likkiste. Balladen har, liksom mange andre av Bürgers dikt, blitt tonesatt, blant annet av Franz Listz og Joachim Raff.

Samfunnskritikk

Bürgers folkelige lyrikk har også en sosialkritisk side, blant annet i balladen Der wilde Jäger (1778), som tematiserer hvordan adelens jaktselskaper ødelegger livsgrunnlaget for den enkle bonden. Også i andre dikt viser Bürger seg som en skarp kritiker av datidens sosiale forhold, ikke minst av hvordan adelen tok seg til rette. Balladen Frau Schlips (1777), hvor kirken kritiseres, og hvor Bürger bruker et svært folkelig språk, på grensen til det vulgære, måtte publiseres anonymt.

Folkelig enkelhet

Hans forfatterskap representerer folkelig enkelhet og følelsesvarme. I Herzensausguss über Volkspoesie (1776) og Von der Popularität der Poesie (1784) søker han etter det folkelige og opprinnelige elementet i poesien i motsetning til det han kaller en lærd diktning, altså litteratur for de velutdannede.

Litteraturhistorisk regnes Gottfried August Bürger til epoken Sturm und Drang.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg