Göttinger Hainbund
Göttinger Hainbund

Göttinger Dichterbund var en sammenslutning av tyske diktere, stiftet i 1772 av studenter i Göttingen. Blant de ledende forfatterne var Ludwig Hölty og Johann Heinrich Voss (1751–1826), som i tidsrommet 1774–1798 utga Göttinger Musenalmanach. Gruppens dikterideal var Friedrich Gottlieb Klopstock, som inspirerte dem til religiøs og nasjonal poesi.

Faktaboks

Uttale
gˈöttinger dichterbund

Göttinger Dichterbund var motstandere av fransk innflytelse på åndslivet, og representerte et forstadium til Sturm und Drang-bevegelsen. I tysk litteraturhistorieskriving brukes både betegnelsene «Göttinger Dichterbund», «Göttinger Hain» og «Hainbund». Den litteraturhistoriske tilhørigheten er omdiskutert; mange kjennetegn viser til Sturm und Drang, andre til epoken som på tysk kalles «Empfindsamkeit», kjennetegnet av sentimentalitet, religiøsitet og naturbegeistring.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg