Glåpen fyr

Glåpen fyrstasjon, Moskenes.

Glåpen fyr er en fyrstasjon på østsiden av Moskenesøy i Moskenes kommune, Nordland. Den ble opprettet som fiskefyr i 1857, nedlagt og avbemannet i 1985, og erstattet av en fyrlykt på søyle.

  • Tårnets høyde: 7,2 meter
  • Lyshøyde over høyvann var: 40 meter. Ny lykt: 44,2 meter.
  • Lysvidde var: 17,5 nautiske mil. Ny lykt: 9,3 nautiske mil
  • Lyskarakter: OC WRG 6s

Navnet

Fyret har fått navn etter halvøya den står på. Navnet kommer sannsynligvis av ordet glåpe, som betyr stirre, glane og viser til at plassen har god utsikt.

Historikk

Glåpen ble først bygget som et lite fiskefyr med en vaktbu og vegglykt siden det bare skulle brenne 3,5 måneder om vinteren. Ønsket om lengre brennetid kom raskt og i 1861 ble det bygget et nytt familiefyr på plassen. Det bestod av et bolighus med lykt på veggen, uthus og naust. Allerede i 1879 ble fyrstasjonen bygget om til et ledfyr for å veilede skipstrafikken i Vestfjorden. Det fikk da et 2. ordens lys i et lite tårn på enden av bolighuset.

I mars 1941 ble fyrstasjonen sterkt skadet under de alliertes Lofotenraid. Fyret ble gjenoppbygget i 1947 og ble da også elektrifisert med strøm fra land, og med et dieselaggregatet som reserve. Etter at Glåpen fyrstasjon ble nedlagt er den brukt som feriehjem for Kystverkets ansatte og er i meget god stand.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg