Glåpen fyrstasjon
Glåpen fyrstasjon i Moskenes kommune
Glåpen fyrstasjon

Glåpen fyr er en fyrstasjon på østsiden av Moskenesøy i Moskenes kommune, Nordland. Den ble opprettet som fiskefyr i 1857, men ble bygget om til innseilingsfyr i 1861. Glåpen fyr ble nedlagt og avbemannet i 1985, og erstattet av en fyrlykt på søyle.

  • Tårnets høyde: 7,2 meter
  • Opprinnelig lyshøyde over høyvann: 40 meter. Ny lykt: 44,2 meter.
  • Opprinnelig lysvidde: 17,5 nautiske mil. Ny lykt: 9,3 nautiske mil
  • Lyskarakter: OC WRG 6s

Navnet

Fyret har fått navn etter halvøya den står på. Navnet kommer sannsynligvis av ordet glåpe, som betyr stirre, glane og viser til at plassen har god utsikt.

Historikk

Glåpen ble først bygget som et lite fiskefyr med en vaktbu og vegglykt siden det bare skulle brenne 3,5 måneder om vinteren. Ønsket om lengre brennetid kom raskt, og i 1861 ble det bygget et nytt familiefyr på plassen. Dette bestod av et bolighus med lykt på veggen, uthus og naust. Allerede i 1879 ble fyrstasjonen bygget om til et ledfyr for å veilede skipstrafikken i Vestfjorden. Det fikk da et andre ordens lys i et lite tårn på enden av bolighuset.

I mars 1941 ble fyrstasjonen sterkt skadet under de alliertes Lofot-raid. Fyret ble gjenoppbygget i 1947 og ble da også elektrifisert med strøm fra land, og med et dieselaggregat som reserve. Etter at Glåpen fyrstasjon ble nedlagt, er den brukt som feriehjem for Kystverkets ansatte og er i meget god stand.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg