Gjevjon

Gjevjon. Anders Bundgaards Gefionspringvand ved Langelinie i København fra 1908. Det fremstiller Gjevjon idet hun pløyer Sjáland ut av Svitjod, med sine sønner omskapt til okser foran plogen.

Av /KF-arkiv ※.

Gjevjon er i norrøn mytologi navn på en av åsynjene. Ifølge Snorres Edda er hun møy, og alle jomfruer kommer etter døden til henne. Snorre beretter også at hun var stammor til skjoldungene, den kjente sagnkongeætten i Lejre i Danmark.

Hennes navn er særlig kjent i forbindelse med det berømte sagnet om hvordan Sjælland ble til: Kong Gylve i Svithjod lovte henne et landstykke så stort som hun kunne pløye opp i løpet av et døgn. Gudinnen skapte om sine fire sønner til okser og pløyde løs et veldig landområde, som hun dro helt ned til de danske farvannene og kalte Sjáland eller Selund (sjølandet). Der landstykket hadde ligget, oppsto sjøen Mälaren, med viker og bukter som nøyaktig svarer til odder og nes på Sjælland.

Sagnet ga den danske billedhuggeren A. J. Bundgaard ideen til hans hovedverk, Gefionspringvandet, som ble oppstilt i 1908 ved Langelinie i København.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg