Gjevjon

Gjevjon. Anders Bundgaards Gefionspringvand ved Langelinie i København fra 1908. Det fremstiller Gjevjon idet hun pløyer Sjáland ut av Svitjod, med sine sønner omskapt til okser foran plogen.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Gjevjon, i norrøn mytologi navn på en av åsynjene. Ifølge Snorres Edda er hun møy, og alle jomfruer kommer etter døden til henne. Snorre beretter også at hun var stammor til skjoldungene, den kjente sagnkongeætten i Lejre i Danmark.

Hennes navn er særlig kjent i forbindelse med det berømte sagnet om hvordan Sjælland ble til: Kong Gylve i Svitjod lovte henne et landstykke så stort som hun kunne pløye opp i løpet av et døgn. Gudinnen skapte om sine fire sønner til okser og pløyde løs et veldig landområde, som hun drog helt ned til de danske farvann og kalte Sjáland eller Selund (sjølandet). Der landstykket hadde ligget, oppstod sjøen Mälaren, med viker og bukter som nøyaktig svarer til odder og nes på Sjælland.

Sagnet gav den danske billedhugger A. J. Bundgaard ideen til hans hovedverk, Gefionspringvandet, oppstilt i 1908 ved Langelinie, København.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg