Faktaboks

Girma Wolde-Giorgis
Født
28. desember 1924, Addis Abeba, Etiopia
Død
15. desember 2018, Addis Abeba, Etiopia
Girma Wolde-Giorgis, 2006
Girma Wolde-Giorgis, 2006
Av /𝒲.

Girma Wolde-Giorgis var en etiopisk politiker med bakgrunn i luftfart og det etiopiske flyvåpenet. Han var president i Etiopia fra 2001 til 2013.

Presidentskapet

Girma Wolde-Giorgis ble utnevnt som president i 2001, og gjenvalgt i 2007. Han overtok etter Negasso Gidada, og ble dermed den andre presidenten under det nåværende Ethiopian People’s Liberation Fronts-regimet. EPRDF overtok makten gjennom væpnet kamp i 1991, og den politiske situasjonen har siden vært preget av et autoritært styresett og manglende demokratiske retter. Girma Wolde-Giorgis var i utgangspunktet politisk uavhengig, men EPRDFs dominans gjorde at lojalitet til det makthavende partiet var en underforstått forutsetning for at han skulle bli utnevnt.

Presidenten i Etiopia er landets seremonielle overhode, men Girma ble likevel oppfattet som en ineffektiv leder. Han var allerede 77 år da han inntok presidentskapet, og har vært plaget av svak helse. Dette har medført gjentatte og lange sykehusopphold, for det meste i Saudi-Arabia, noe som tydelig svekket hans innsats i presidentvervet. Det oppsto flere ganger rykter om han var død.

Girma Wolde-Giorgis gikk av 7. oktober 2013 etter at hans andre presidentperiode var avsluttet. Han døde 15. desember 2018

Politisk karriere

Girma Wolde-Giorgis startet sin politiske karriere allerede mens Haile Selassie var keiser i Etiopia. Girma var medlem av det etiopiske parlamentet, og fungerte som parlamentets president i løpet av 1960-årene. Som etnisk oromo var han i samme periode medlem av Macha and Tulama Self-Help Association, en sentral pådriver for oromo-nasjonalisme og folkegruppens interesser.

Organisasjonen ble forbudt i 1967, uten at det har rammet Girma Wolde-Giorigis politiske karriere. Han hadde ledende stillinger under militærjuntaen som regjerte fra 1974 til 1991, og ble i 2000 innvalgt til det føderale Etiopias parlament. Dermed er han en av de få etiopiske politikere som har vært aktiv under alle de tre regimene i Etiopia i moderne tid.

Utdanning

Girma Wolde-Giorgis var utdannet ved Oletta militærakademi, spesialiserte seg innen administrasjon og ledelse, og hadde i løpet av sin karriere en rekke ledende stillinger innen flyvåpenet, det etiopiske luftfartsverket og Ethiopian Airlines.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg