Girma Wolde-Giorgis, etiopisk politiker med bakgrunn i luftfart og det etiopiske flyvåpenet. Girma Wolde-Giorgis var president i Etiopia fra 2001-2013. 

Girma Wolde-Giorgis ble utnevnt som president i 2001, og gjenvalgt i 2007. Han overtok etter Negasso Gidada, og er dermed den andre presidenten under det nåværende Ethiopian People’s Liberation Fronts-regimet. EPRDF overtok makten gjennom væpnet kamp i 1991, og den politiske situasjonen har siden vært preget av et autoritært styresett og manglende demokratiske retter. Girma Wolde-Giorgis var i utgangspunktet politisk uavhengig, men EPRDFs dominans gjorde at lojalitet til det makthavende partiet var en underforstått forutsetning for at han skulle bli utnevnt.

Presidenten i Etiopia er landets seremonielle overhode, men Girma har likevel blitt oppfattet som en ineffektiv leder. Han var allerede 77 år da han inntok presidentskapet, og har vært plaget av svak helse. Dette har medført gjentatte og lange sykehusopphold, for det meste i Saudi Arabia, noe som tydelig har svekket hans innsats i presidentvervet. Det har også flere ganger oppstått rykter i Etiopia om han var død.

Girma Wolde-Giorgis gikk av den 7. oktober 2013 etter at hans andre presidentperiode var avsluttet.

Girma Wolde-Giorgis startet sin politiske karriere allerede mens Haile Selassie var keiser i Etiopia. Girma var medlem av det etiopiske parlamentet, og fungerte som parlamentets president i løpet av 1960-årene. Som etnisk Oromo var han i samme periode medlem av Macha and Tulama Self-help Association, en sentral pådriver for oromo-nasjonalisme og folkegruppens interesser.

Organisasjonen ble forbudt i 1967, uten at det har rammet Girma Wolde-Giorigis politiske karriere. Han hadde ledende stillinger under militærjuntaen som regjerte fra 1974 til 1991, og ble i 2000 innvalgt til det føderale Etiopias parlament. Dermed er han en av de få etiopiske politikere som har vært aktiv under alle de tre regimene i Etiopia i moderne tid.

Girma Wolde-Giorgis var utdannet ved Oletta militærakademi, spesialiserte seg innen administrasjon og ledelse, og hadde i løpet av sin karriere en rekke ledende stillinger innen flyvåpenet, det etiopiske luftfartsverket og Ethiopian Airlines.  

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.