Faktaboks

Giovanni Mansionario

Giovanni de Matociis

Død
desember 1337

Giovanni Mansionario var en italiensk forfatter, biograf og illustratør. Han fikk navnet sitt etter embedet mansionario, en lavere kirkelig stilling han fikk i 1311 ved katedralen i Verona.

Han regnes som en tidlig humanist og ifølge historikeren og numismatikeren Roberto Weiss ville han aldri ha kunnet utføre det banebrytende arbeidet han gjorde andre steder enn i Verona, hvor katedralen oppbevarte store mengder enestående gamle skrifter i biblioteket.

Mansionario begynte tidlig på det ambisiøse arbeidet med å skrive en samling biografier over romerske keisere fra Octavianus Augustus av, kalt Historia Imperialis (Keiserlig historie). For dette arbeidet brukte han ikke bare det skrevne ord, men illustrerte boken med å tegne inn i margene portretter av de ulike keiserne hentet fra antikke mynter.

Hans eget eksemplar av boken, med tegningene i margen, er i dag i Vatikanbiblioteket. Han praktiserte altså å illustrere viktige historiske personer og hendelser med mynter og medaljer før Petrarca.

I tillegg til denne boken skrev Mansionario to historiske bøker til. De er imidlertid gått tapt, og i dag er han mest kjent for at han ved nitidig lesning av den romerske historikeren Suetonius oppdaget at det var to romerske forfattere med navnet Plinius, ikke bare én som man hadde trodd til da.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg