Faktaboks

Giovanni Battista Tiepolo
Giovanni Battista Giambattista Tiepolo
Uttale
tiˈepolo
Født
5. mars 1696
Død
27. mars 1770
Hyakinthos´ død
Apollon elsket Hyakinthos. Under diskoskasting kom han med uoppmerksomhet til å treffe Hyakinthos, som døde. Maleri fra 1752–1753.
Av .

Giovanni Battista Tiepolo var en italiensk maler og raderer fra Venezia. Han mottok viktige impulser fra Sebastiano Ricci og Giovanni Battista Piazzetta og gjennom Paolo Veroneses maleri.

Tiepolos utgangspunkt var barokkens illusjonistiske teatermaleri, men omsatt i en lettere og livligere form. Freskene i Udinepalasset (1727) er de første i hans lange rekke av monumentalmalerier. Andre hovedverker er dekorasjonene i Villa Valmarana (1737) og enkeltbilder som Den hellige Katarina (1746, Wien) og Maria og de hellige (1747, Venezia). Hans største verk var utsmykningen av keisersalen og trappehusets tak, blant annet med De fire årstider i fyrstbiskopens slott i Würzburg (1751–1753), samt tronsalen på kongeslottet i Madrid (1763–1764), begge utført med hjelp av hans sønn Domenico. Tiepolo var også en spirituell tegner og raderer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Levey, Michael: Giambattista Tiepolo : his life and art, 1986

Faktaboks

Giovanni Battista Tiepolo

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg