Gilde (varemerke)

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gilde er et norsk varemerke for kjøttprodukter som selges i norske dagligvareforretninger og produseres av Nortura. Varemerket har utgangspunkt i produktene til det tidligere næringsmiddelkonsernet Gilde Norsk Kjøtt, som har røtter tilbake til 1904.

I 2006 ble selskapet Gilde Norsk Kjøtt fusjonert med egg- og fjørfekjøttsamvirket Prior Norge til Nortura BA. Gilde ble, og er fremdeles, etter fusjonen videreført og presentert som et eget varemerke i norske dagligvareforretninger.

Historikk

Gilde har røtter tilbake til 1904, da Hamar Slakteri ble etablert som det første bondeeide slakteriet i Norge. Fellesslakteriet i Oslo kom i 1911. Den egentlig etableringen av konsernet var opprettelsen av Norges Kjøtt- og Fleskesentral (NKF), som ble dannet i 1931 som en medlemsorganisasjon for slakterier og direkte medlemmer.

I 1959 lanserte NKF Gilde som et regionalt varemerke i Nord-Norge. Fra 1964 ble varemerket brukt over hele landet. Samtidig ble Slakterienes Salgssentral opprettet som en underavdeling. I 1989 ble dette erstattet av det selvstendige selskapet Gilde Norge.

NKF skiftet i 1990 navn til Norsk Kjøttsamvirke, og i 1994 ble Gilde Norge underlagt styret i dette. I 2000 ble så Norsk Kjøttsamvirke et landsdekkende konsern med alle Gilde-bedrifter som heleide datterbedrifter. Norsk Kjøttsamvirke skiftet i 2004 navn til Gilde Norsk Kjøtt.

Gilde Norsk Kjøtt omfattet ved navnebyttet i 2004 fem Gilde-bedrifter med i alt 24 produksjonsanlegg over hele landet: Gilde Fellesslakteriet (hovedkontor i Tønsberg), Gilde Hedmark og Oppland Slakterier (Rudshøgda i Ringsaker), Gilde Vest (Stavanger), Gilde Bøndernes Salgslag (Trondheim) og Gilde Nord-Norges Salgslag (Harstad). I tillegg hadde konsernet datterselskapet Gilde Norge, som stod for salg, markedsføring og produktutvikling av konsernets produkter. Andre datterselskaper var blant annet Terina, Norsk Kjøtt Biprodukter og Internasjonal handel, Alfathi og Hallingskarvet Produkter.

I 2006 fusjonerte Gilde Norsk Kjøtt med Prior Norge til Nortura BA. På dette tidspunkt hadde Gilde en omsetning på cirka tolv milliarder kroner og rundt 5500 ansatte. Samvirket var eid av cirka 29 000 kjøttprodusenter, og var landets klart største kjøttprodusent. Gilde og Prior ble beholdt som varemerker for produktene fra norske bønder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg