Hårek den hardbalne

Hårek den hardbalne

Av /KF-arkiv ※.

Hårek den hardbalne, amerikansk humoristisk avistegneserie, forfattet og tegnet av Richard «Dik» Browne (1918–1989) fra 1973, etterfulgt av sønnen Chris Browne (1952–2023). Serien er en slags familieserie i vikingmiljø med en hovedperson som ble en av tegneserienes mest populære antihelter i 1970- og 1980-årene: en vikinghøvding som er et naivt naturbarn, mislykket som kriger og en tøffelhelt privat i forhold til kona Gyda. Serien var løst basert på Brownes eget familieliv.

Faktaboks

Etymologi
engelsk Hägar the Horrible

Hårek leder en klønete gjeng vikinger, med den hjelpeløse Kark som den mest markerte. Serien går fortsatt i rundt 1900 aviser på verdensbasis, og er oversatt til tolv språk.

På norsk ble den først kjent som Hårek Berserk, og trykket i aviser, ukeblad, julehefter og eget månedshefte 1986–1989. Den er en av svært få tegneserier hvor den norske oversettelsen er på nynorsk.

I 2022 ble serien publisert i 24 norske aviser, en økning på fire fra 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg