Anders Kjær

Faktaboks

Anders Kjær
Født
20. august 1940, Stockholm
Anders Kjær, Ved elven, 1980
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Anders Kjær. Uten tittel. Maleri, 1982. Trondheim Kunstmuseum.

© /KF-arkiv ※ BONO.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Anders Kjær er en norsk maler og grafiker. Som grafiker er han særlig kjent for sine silketrykk.

Abstrakt

Etter debuten i 1966 arbeidet han en periode med abstrakte uttrykk, særlig bilder der flaten var dekket av striper. Etter en lang periode med andre og mer figurative uttrykk vente Kjær tilbake til et nytt abstrakt formspråk på begynnelsen av 2000-tallet.

Figurativ og politisk

Som medlem av kunstnergruppen GRAS arbeidet han med silketrykk innen et figurativt formspråk, ofte med klart meningsinnhold mot vold og undertrykkelse.

Eksperimentell og kontroversiell

Sammen med komponisten Kåre Kolberg eksperimenterte han med audiovisuelle virkemidler i verket NOVA (1972). Verket er forholdsvis kort, men gir en intens opplevelse. NOVA var en av Norges første lydinstallasjoner og bestod av et lys-show, elektronisk musikk mikset sammen i en stor 13 x 19 meter installasjon bestående av glass, papir og gummidekk som publikum kunne bevege seg rundt i.

En utstilling som ble mye omtalt var Uten tittel (1982), hvor han viste bilder med motiver fra pop- og pornoindustriens bildeverden. Den ble vist flere steder i Norge i forbindelse med utgivelsen av en bok med samme navn, og vakte atskillig offentlig debatt.

En naturalisme

I 1990-årene opptok landskapsmalerier, ofte våte, høstlige skogsinteriører og myrer hoveddelen i Kjærs produksjon. Disse bildene er summarisk i gjengivelsen av motivet og malt i en drivende teknikk, der han har latt tynn farge renne nedover flaten. Dette gjør disse bildene til noe mer enn landskapsmaleri i ordets tradisjonelle forstand.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Erikson, Trond. "En elektronisk ballade". [Lesedato 12.1.2021.]
  • Kjær, Anders. Uten tittel: Malerier 1982. Oslo: Landslaget aktuell kunst, Tiden Norsk Forlag, 1982.
  • Sørensen, Gunnar. Anders Kjær. Oslo: Labyrinth Press, 1991.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg