Anders Kjær, norsk maler og grafiker. Etter debuten i 1966 arbeidet han en periode med abstrakte uttrykk, særlig bilder der flaten var dekket av striper. Som medlem av kunstnergruppen GRAS arbeidet han med silketrykk innen et figurativt formspråk, ofte med klart meningsinnhold mot vold og undertrykkelse, og sammen med komponisten Kåre Kolberg eksperimenterte han med audiovisuelle virkemidler, Nova (1972). En utstilling som ble mye omtalt var Uten tittel (1982), der han viste bilder med motiver fra pop- og pornoindustriens billedverden. Den ble vist flere steder i Norge i forbindelse med utgivelsen av en bok med samme navn, og vakte atskillig offentlig debatt.

I 1990-årene opptok landskapsmalerier, ofte våte, høstlige skogsinteriører og myrer hoveddelen i Kjærs produksjon. Disse bildene er ikke detalj-registrerende, men malt i en drivende teknikk, der han har latt tynn farge renne nedover flaten. Dette gjør disse bildene til noe mer enn landskapsmaleri i ordets tradisjonelle forstand. Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst i Oslo eier fire bilder av ham.

Da han i 2000 fylte 60 år, ble han innkjøpt av Stortinget (to bilder til finanskomiteens møterom). Året etter hadde han en stor utstilling med nye bilder i Galleri Brandstrup på Madserud i Oslo. Her viste han en helt ny type bilder, der han igjen var vendt tilbake til et abstrakt formspråk.

  • Sørensen, Gunnar: Anders Kjær, 1991

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.