Fritz von Dardel

Faktaboks

Fritz von Dardel

Fritz Ludvig von Dardel

Uttale
dˈardel
Født
24. mars 1817, Neuchâtel, Sveits
Død
27. mai 1901, Stockholm, Sverige
Fritz von Dardel
Av .

Artikkelstart

Fritz von Dardel var en sveitsisk-svensk karikaturtegner, kunstmaler og offiser som hadde karriere som tegner ved det svenske hoffet parallelt med en militær karriere. Han er kjent for sine akvarelltegninger med scener fra det kongelige hoff, men også for sine koselige og humoristiske motiver fra svensk hverdagsliv og en rekke karikerte, treffsikre portretter.

Karikaturtegner, offiser og kongevenn

Kronprins Karl, siden kong Karl XV. Akvarell av Fritz von Dardel, 1849. I Nordiska museets eie. Foto: Eva Aspelin
Tegning, Fritz von Dardel: «En kvinna fäster en blomma på en herres rockslag». Circa utført mellom 1880 og 1889. I Nordiska museets eie.

Han var født og oppvokst i Sveits, med sveitsisk far og svensk mor. I 1833 ble han som sekstenåring sendt til Sverige for å gjøre svensk militærtjeneste. Han forble både i Sverige og i det militære – i 1836 tok han offiserseksamen. I forbindelse med militære oppdrag ble han etter hvert en av kong Karl 15s nærmeste venner. De delte begge en sterk kunstinteresse. Fritz von Dardel hadde alltid vært opptatt av å tegne og male, og i 1839 fikk han innvilget en 8 måneders permisjon fra militærtjenesten for å gå i lære ved kunstmalerne Léon Cogniet og Eugène Lamins atelierer i Paris.

Etter hvert fant han ut at hans største talent innen kunsten var som karikaturtegner, for han hadde et skarpt øye for komiske situasjoner og menneskelige særtrekk. Han tegnet og fargela med akvarell eller utførte litografier. Motivene var ofte morsomme hendelser fra fra det svenske hoffet, som han hadde et unikt innblikk i, men også fra svensk folkeliv. Kunsten ble etter hvert han fremste interesse, og han opparbeidet seg en sentral rolle innen svensk kunstliv. I 1864 ble han blant annet overintendent og preses ved Konstakademien i Stockholm, og mellom 1871–1876 var han ordfører for Svenska Slöjdföreningen.

Han ga ut to serier med litografiske trykk, Minnen från Stockholm (1840–1844) og Teckningar ur dagens händelser (1848–1852). Etter hans død utkom Minnen (1913), Dagboksanteckningar (1920) og Minnen från senare år (1931).

Han var farfar til den svenske maleren Nils von Dardel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg