Fritz von Dardel var en sveitsisk-svensk karikaturtegner, kunstmaler og offiser som hadde karriere som tegner ved det svenske hoffet parallelt med en militær karriere. Han er kjent for sine akvarelltegninger med scener fra det kongelige hoff, men også for sine koselige og humoristiske motiver fra svensk hverdagsliv og en rekke karikerte, treffsikre portretter.

Han var født og oppvokst i Sveits, med sveitsisk far og svensk mor. I 1833 ble han som sekstenåring sendt til Sverige for å gjøre svensk militærtjeneste. Han forble både i Sverige og i det militære – i 1836 tok han offisereksamen. I forbindelse med militære oppdrag ble han etter hvert en av kong Karl 15s nærmeste venner. De delte begge en sterk kunstinteresse. Fritz von Dardel hadde alltid vært opptatt av å tegne og male, og i 1839 fikk han innvilget en 8 måneders permisjon fra militærtjenesten for å gå i lære ved kunstmalernes Léon Cogniet og Eugène Lamins atelierer i Paris.

Etter hvert fant han ut at hans største talent innen kunsten var som karikaturtegner, for han hadde et skarpt øye for komiske situasjoner og menneskelige særtrekk. Han tegnet og fargela med akvarell eller utførte litografier. Motivene var ofte morsomme hendelser fra fra det svenske hoffet, som han hadde et unikt innblikk i, men også fra svensk folkeliv. Kunsten ble etter hvert han fremste interesse, og han opparbeidet seg en sentral rolle innen svensk kunstliv. I 1864 ble han blant annet overintendent og preses ved Konstakademien i Stockholm, og mellom 1871–1876 var han ordfører for Svenska Slöjdföreningen.

Han ga ut to serier med litografiske trykk, Minnen från Stockholm (1840–1844) og Teckningar ur dagens händelser (1848–1852). Etter hans død utkom Minnen (1913), Dagboksanteckningar (1920) og Minnen från senare år (1931).

Han var farfar til den svenske maleren Nils von Dardel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.