Frikorps Danmark

Frikorps Danmark var en militær avdeling av frivillige dansker, opprettet 29. juni 1941 for å kjempe på tysk side i andre verdenskrig, og som deltok i kamper på Østfronten i 1942. Frikorpset eksisterte til 6. juni 1943, da det ble oppløst, og restene gikk inn i SS-Panzergrenadierregiment Dänemark.

Frikorps Danmark ble opprettet etter Tysklands angrep på Sovjetunionen. Det rekrutterte frivillige som ville delta i kampen mot bolsjevismen, ikke bare nasjonalsosialister, selv om det var nazipartiet Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti (DNSAP) som tok initiativet til opprettelsen. Den danske regjeringen tillot offiserer som trådte ut av sine stillinger å tjenestegjøre i avdelingen. Den første lederen var artillerioffiseren Christian Peter Kryssing, etterfulgt av Christian Frederik von Schalburg, som ble drept i strid i 1942, og deretter Knud Børge Martinsen.

De første medlemmer av frikorpset ble sendt til Hamburg for opplæring i juli 1941. Avdelingen ble satt inn i kamp på Østfrontens nordlige avsnitt i mai 1942, først ved Demjansk; senere i Latvia.

I alt rundt 7000 dansker meldte seg til tysk krigstjeneste; circa 3300 ble etter krigen fengslet for deltakelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg