Faktaboks

Offisielt navn
Aktieselskapet Fredriksstad Skofabrik
Også kjent som

Fredrikstad Skofabrikk; Fresko

Organisasjonstype

Aksjeselskap

Stiftet
1916
Nedlagt
1968
Fabrikksbygning
Fredriksstad Skofabrik fotografert i 1933.

Fredriksstad Skofabrik var en produsent av dame- og herresko i Fredrikstad. Firmaet ble etablert i 1916 og produserte under merkenavnet «Fresko».

Etablering

Pumps produsert ved Fredriksstad Skofabrik omkring 1935–1940. Skoen er merket Fresko.

Fabrikken ble grunnlagt i 1916 av Galtung Sætvedt. Lokasjonen var i Bakgaten, på hjørnet av Sjømannsgaten og Farmannsgaten. I 1920 sto nybygget på Grønli ferdig. Arbeidsstokken ble utvidet fra 40 til 120.

Produksjon og ansatte

I løpet av 1930-årene vokste bedriften enda mer. Firmaet ble samtidig tildelt gullmedalje på både Trøndelagsutstillingen og Østfoldutstillingen, begge i 1930.

På det meste hadde fabrikken 500 ansatte og produserte 370 000 damesko i året. Fresko var en stor og viktig kvinnearbeidsplass. Den var dessuten kjent av kvinner i det ganske land for sine finere damesko i god kvalitet. Freskos damepumps ble spøkefullt kalt for Norges svar på Englands «Bally».

Freskos selgere og modellører reiste til utlandet for å få ideer til nye sesonger. Ofte ble skoene laget i små serier. I 1939 ble det for eksempel laget en egen russesko. Hver sko måtte gjennom 150–200 arbeidsoperasjoner. Under andre verdenskrig ble det laget sko i fiskeskinn og papirstrie. I 1950-årene regnet man ikke med å lage mer enn tre til fire par sko per arbeider per dag.

Internasjonal konkurranse

Bedriften klarte seg fint gjennom de vanskelige 1930-årene. De første årene etter krigen var skoene fra Fresko så ettertraktet at de måtte fordeles etter hvor gode kunder de forskjellige butikkene hadde vært. I 1960-årene begynte det dog å bli vanskelig. Norsk skoproduksjon tapte i konkurransen med billigere, importerte motesko, og fabrikker ble nedlagt i tur og orden over hele landet.

Konkurs

Fresko fikk vanskeligheter fra begynnelsen av 1960-tallet da antallet ordre gikk raskt tilbake. Selskapet fusjonerte i 1962 med A/S Glommen Skofabrikk under navnet A/S Skoproduksjon. Våren 1968 var konkursen et faktum.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grimeland, B. A. red. (1933). Fredrikstad og nærmeste omegn i tekst og billeder, Kjenn ditt land.
  • Dehli, Martin (1987). Fredrikstad bys historie. 4 : Fredrikstad i krigstid og krisetid 1914–1940, Fredrikstad kommune

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg