Faktaboks

Frederick Wiseman
Uttale
wˈaizmən
Født
1. januar 1930, Boston, Massachusetts
Frederick Wiseman, 2005
Frederick Wiseman, 2005
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 2.0

Frederick Wiseman er en amerikansk dokumentarfilmskaper som regnes som en av USAs betydeligste.

Han er opprinnelig jurist, men har siden debuten i 1967 gjort seg sterkt bemerket med en rekke dokumentarfilmer som alle handler om statlige institusjoner. Debutfilmen Titticut Follies (1967) skildrer et mentalsykehus for kriminelle, Law and Order (1969) viser politiets patruljebiler i arbeid, Hospital (1970) ser på akuttklinikken ved et New York-sykehus.

Central Park (1989), om parken ved samme navn i New York, og Zoo (1993), om en dyrehage, faller imidlertid litt utenfor Wisemans store dokumentasjonsprosjekt. Han har som erklært mål å undersøke hva som defineres som normalt i det amerikanske samfunnet, uten å være propaganderende eller belærende, og hans beste filmer har mange innsiktsfulle poenger.

Gjennom en svært produktiv karriere har han også dokumentert Madison Square Garden i The Garden (2005), det prestisjetunge California-universitetet i At Berkeley (2013) og Londons mest kjente kunstmuseum i National Gallery (2014). I 2017 mottok han Oscar-akademiets hederspris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg