Faktaboks

Freddie Mercury

Farrokh Bulsara

Født
5. september 1946, Zanzibar
Død
24. november 1991, London
Freddie Mercury, Queen
Freddie Mercury, frontfigur i musikkgruppen Queen, på scenen under konsert i Drammenshallen i 1982
Freddie Mercury, Queen
Av /NTB Scanpix.

Freddie Mercury var en britisk vokalist, pianist og låtskriver. I gruppa Queen var han en karismatisk vokalist, og han regnes som en av rockens store ikoner. På grunn av sin legning og flamboyante scenepersonlighet er han også et ikon i lhbt-miljøer.

Bakgrunn

Freddie Mercury var av indisk avstamning og vokste opp på Zanzibar, til han i 1955 flyttet til Panchgani i India for å gå på kostskole. Han kom til Feltham i Vest-London i 1964 for å studere illustrasjon og design. Mercury var vokalist i bandet Wreckage da han møtte de andre medlemmene av Queen, som ble dannet i 1970. Etter platedebuten i 1973 fikk gruppa gradvis mer suksess. Mercury sto etter hvert fram som en karismatisk sanger og stor scenepersonlighet.

Som soloartist

Som soloartist hadde Freddie Mercury debutert i 1973 med singlen I Can Hear Music, under navnet Larry Lurex. I 1984 fikk han en hit med Love Kills, hentet fra filmen Metropolis. Hans første soloalbum, Mr. Bad Guy (1985), oppnådde skuffende salgstall, tross dets hitsingle I Was Born To Love You. Mercury fikk i 1987 to store hits: The Great Pretender og Barcelona. Sistnevnte lagde han sammen med operastjernen Montserrat Caballé. I 1988 kom deres album der de mikset pop og opera: Barcelona. Singlen Barcelona ble en hit på nytt i 1992 i anledning sommer-OL i Barcelona.

Freddie Mercury hadde på 1980-tallet utviklet aids, men holdt dette unna offentligheten helt til dagen før han døde, 24. november 1991. Posthumt fikk han hits med In My Defence (1992) og Living On My Own (1993). Sistnevnte var en remiks av en sang fra debutalbumet. Singlen gikk til topps i Norge og Storbritannia. I 1992 kom også The Freddie Mercury Album. Samme år ble han feiret med en stor konsert på Wembley stadion. To samleplater har gjort det sterkt på salgslistene: Solo (2000) og Lover Of Life, Singer Of Songs – The Very Best Of Freddie Mercury Solo (2006). Samleboksen Never Boring kom i 2019.

Spillefilmen om Queen, Bohemian Rhapsody (2018), ble en kassasuksess, og Rami Malek (som spilte Freddie Mercury) ble tildelt Oscar-prisen for beste hovedrolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg