Faktaboks

Frans Michael Franzén
Født
9. februar 1772, Uleåborg
Død
14. august 1847, Härnösand
Frans Michael Franzén, 1823
Frans Michael Franzén, 1823
Av /𝒲.

Frans Michael Franzén var en finlandssvensk biskop, salmedikter og forfatter. Han hadde en mangesidig karriere, og huskes både for drikkeviser og for dåpssalmen Milde Jesus, dine hender («Milde Jesus, du som sagde»).

Han var fra 1798 til 1810 professor i Åbo, flyttet i 1811 til Sverige og var fra 1831 biskop i Härnösand stift i Norrland. Han var medlem av Svenska Akademien fra 1808, og akademiets faste sekretær fra 1824 til 1834. Han satt i Riksdagen flere ganger som representant for prestestanden.

I 1793 utkom Människans anlete, et dikt med tendens mot tidens materialisme, et av de fremste førromantiske dikt i svensk litteratur. Hans dikt viser en mild karakter og sunn livsglede, således den erotiske diktsyklusen Selma och Fanny, folkeviseetterligninger og de poetiske drikkevisene Goda gosse, glaset töm, Glädjens ögonblick og Champagnevinet.

Senere skrev han en rekke vakre salmer og var en av de fremste medarbeidere i salmeboken som utkom i 1819. I tillegg til Milde Jesus, dine hender er det særlig Rydd vei for Herrens komme som fremdeles huskes og brukes av hans salmer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Frans Michael Franzén

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg