Faktaboks

France Théoret
Uttale
teårˈɛ
Født
17. oktober 1942, Montreal, Canada
France Théoret, 2017
France Théoret, 2017
Av /𝒲.

France Théoret var en kanadisk franskspråklig forfatter.

Théoret tok doktorgraden i litteraturvitenskap og underviste en rekke år ved videregående skoler før hun ble forfatter på heltid. Hun har også gjort en innsats som redaktør for litterære tidsskrifter. Théoret regnes som en fremtredende representant for den feministiske bevegelsen i Québec på 1970- og 1980-tallet. Også etter århundreskiftet har hun utgitt bøker som har fått stor oppmerksomhet. Både i lyrikk og i prosatekster kretser hun om forholdet mellom språket og kvinnens (mangel på) identitetsopplevelse. Grunntonen i bøkene hennes er pessimistisk. Stilen er komprimert og kan av og til virke krass.

Blant diktsamlingene hennes kan nevnes Bloody Mary (1979), Nécessairement putain (1980; "Nødvendigvis skjøge") og La Nuit est muette (2010; "Natten er taus"). Blant hennes mest kjente prosaverker er Nous parlerons comme on écrit (1982; "Vi vil snakke slik man skriver"), Entre raison et déraison (1987; "Mellom fornuft og vettløshet") og den delvis selvbiografiske Une belle éducation (2006; "En fin utdannelse"). Hun har også skrevet skuespill og essayer og er representert i mange samlinger med tekster skrevet av dagens mest kjente fransk-kanadiske forfattere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg