François Tristan l’Hermite, fransk forfatter, en av de mest sentrale franske barokkdikterne, som har blitt assosiert både med burlesk og presiøs litteratur. Kjernen i forfatterskapet er den lyriske diktningen, der de beste diktene viser en sterk naturfølelse.

L’Hermite er særlig kjent for diktsamlingen Les Amours (Elskovsdikt, 1623). I romanen Le Page disgracié (En pasje i unåde, 1643) skildrer han med stor fantasi hvordan han i ungdommen måtte flykte fra Frankrike på grunn av et drap og blant annet oppholdt seg en tid i Norge.

Hans dramaer har lenge vært miskjent (undervurdert), men tragedien La Mariane (1636) er preget av sikker psykologisk analyse, og gjorde en opsiktsvekkende suksess på linje med Conreilles mer kjente stykke Le Cid, fra samme år. Voltaire, som foretrakk mer klassisistiske verk, hevdet senere at denne tragediens suksess bare var en frukt av den uvitenhet man da levde i.

L'Hermite ble uansett anerkjent av det klassisistiske franske akademi, der han fikk sin plass i 1648. Han skrev også den fantasifulle tragi-komedien La Folie du sage (Den vises galskap, 1644), som viser slektskap med Shakespeare og La Parasite (Snyltegjesten, 1653) er en av de beste franske barokk-komedier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.