François Tristan l’Hermite

Faktaboks

François Tristan l’Hermite
Uttale
tristˈã lɛrmˈit
Født
1601, Janaillat, Frankrike
Død
7. september 1655, Paris, Frankrike
omtrentlig fødselsår
Av .

François Tristan l’Hermite var en fransk forfatter, en av de mest sentrale franske barokkdikterne, som har blitt assosiert både med burlesk og presiøs litteratur. Kjernen i forfatterskapet er den lyriske diktningen, der de beste diktene viser en sterk naturfølelse.

L’Hermite er særlig kjent for diktsamlingen Les Amours (Elskovsdikt, 1623). I romanen Le Page disgracié (En pasje i unåde, 1643) skildrer han med stor fantasi hvordan han i ungdommen måtte flykte fra Frankrike på grunn av et drap, og blant annet oppholdt seg en tid i Norge.

Hans dramaer har lenge vært miskjent (undervurdert), men tragedien La Mariane (1636) er preget av sikker psykologisk analyse, og gjorde en oppsiktsvekkende suksess på linje med Pierre Conreilles mer kjente stykke Le Cid, fra samme år. Voltaire, som foretrakk mer klassisistiske verk, hevdet senere at denne tragediens suksess bare var en frukt av den uvitenhet man da levde i.

L'Hermite ble uansett anerkjent av det klassisistiske franske akademi, der han fikk sin plass i 1648. Han skrev også den fantasifulle tragi-komedien La Folie du sage (Den vises galskap, 1644), som viser slektskap med Shakespeare og La Parasite (Snyltegjesten, 1653), er en av de beste franske barokk-komedier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg