En plate av meteoritten Finmarken utstilt ved Naturhistorisk museum, UiO.
.

Finmarken er Norges største meteoritt. Den veide 78,3 kg og er en stein-jernmeteoritt av typen pallasitt. Det vil si at meteoritten hovedsakelig består av jern-nikkelmineralene kamacitt (Fe,Ni), taenitt (Ni,Fe), og opptil 3 cm store korn av gulbrune olivinkrystaller. I tillegg forekommer mineraler som kromitt og pyroksen.

Faktaboks

Også kjent som

Finmarken-meteoritten, Alta-meteoritten

Funn og salg

Meteoritten ble funnet i september 1902 ved Alta i Finnmark. Det ble funnet to steiner på henholdsvis 77,5 og 1,17 kg. Den store steinen ble delt og solgt til utenlandske interesser. Mesteparten ble solgt til Hoffmuseet i Wien (nå Naturhistorisk museum i Wien), siden det ikke fantes noe norsk museum som hadde råd til å kjøpe den. Den andre biten, på 1,17 kg, befinner seg på Naturhistorisk museum i Tromsø.

En plate av meteoritten på 492 g ble kjøpt tilbake i 1903 og er utstilt ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg