Faktaboks

Felix Klein
Uttale
klain
Født
25. april 1849, Düsseldorf, Preussen (nå Tyskland)
Død
22. juni 1925, Göttingen, Tyskland
Felix Klein
Felix Klein
Av /Archivio storico dell’Accademia delle Scienze 𝒲.

Felix Klein var en tysk matematiker som hadde stor innvirkning på moderne matematikk, blant annet gjennom sitt Erlangen-program, hvor han trakk opp retningslinjene for geometrisk forskning og brukte gruppeteorien som klassifiserende prinsipp.

Klein var professor ved universitetet i Erlangen fra 1872 og i Göttingen fra 1886 til 1913. Under hans ledelse ble Göttingen et av de viktigste sentre for matematisk vitenskap, og gjennom sine arbeider og sine elever øvde Klein stor innflytelse på moderne matematikk.

Han beskjeftiget seg særlig med geometriske problemer, og gjennomførte også geometriske synspunkter og metoder på områder utenfor den egentlige geometrien, for eksempel tallteori og algebra. Kleins mest innflytelsesrike arbeid er Erlangen-programmet.

Felix Klein gav også viktige bidrag til ikke-evklidsk geometri, ligningsteori, automorfe funksjoner med mer. Han var aktivt interessert i organiseringen av undervisningen i matematikk.

Kleins samlede verker utkom i 1921–1923. Ved Abel-jubileet i 1902 ble Klein æresdoktor ved Universitetet i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg