Eurodac (European Dactyloscopy System) er et dataregister som samler biometriske data fra alle asylsøkere og personer som er pågrepet for irregulær grensepassering, i totalt 31 europeiske land: 27 EU-medlemsland, samt Norge, Island, Sveits og Lichtenstein. Registeret ble etablert i 2003 som et sentralt register for samtlige EU-medlemsland og medlemmer av Schengenavtalen. Det primære formålet er å avgjøre hvilket medlemsland som er ansvarlig for å behandle søknad om asyl i EU. Det skal hindre at asylsøkere som har fått avslag på asylsøknad i ett land, kan få asyl i et annet land gjennom bruk av falsk identitet.

Registeret inneholder fingeravtrykk samt dato og sted for registreringen, og ingen andre personopplysninger. Når en person søker asyl i ett av landene, blir vedkommendes fingeravtrykk sendt til Eurodac for kontroll av om vedkommende tidligere er registrert som asylsøker. Utlendingsloven § 101 gir hjemmel for bruken av Eurodac.

I tillegg til Eurodac har Norge et eget nasjonalt register over asylsøkere som inneholder fingeravtrykk, ansiktsfoto og personopplysninger. Dette er også et register til støtte for arbeidet med forvaltningssaker på asylområdet. Etter en særskilt bestemmelse i utlendingsloven kan opplysninger i dette registeret utleveres til politiet i forbindelse med etterforskningen av en eller flere handlinger som samlet kan medføre høyere straff enn fengsel i 6 måneder. I tillegg kan politiet bruke registeret til nærmere bestemt formål, som angitt i utlendingsloven § 100, a–f.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg