Ernst Rolf

Faktaboks

Ernst Rolf
egentlig Ernst Rolf Ragnar Johansson
Født
1891
Død
1932

Ernst Rolf tegnet av Einar Nerman ca. 1917.

Ernst Rolf © /KF-arkiv ※. Vernet verk

Ernst Rolf var en svensk sanger, skuespiller og revydirektør som også oppnådde stor popularitet i Norge.

Han begynte som bondekomiker i 1907, og fikk sitt gjennombrudd på Hjorten i Trondheim i 1911. Etter store suksesser i Oslo startet han i 1917 Fønix-teateret i Stockholm etter mønster av Chat Noir.

Med revyen Kvinnan du gavIntima Teatern i 1920 startet han med sine gigantiske utstyrsshow, som var inspirert av Ziegfeld Follies i New York. Han ble raskt Nordens ledende underholdningsartist, han turnerte også internasjonalt og gjorde mer enn 700 plateinnspillinger i årene 1910–1932.

Revyene til Ernst Rolf ble som regel også spilt i norskspråklig versjon på Casino i Oslo, og han har hatt minst like stor betydning for utviklingen av norsk revy som svensk. Han var hovedansvarlig for gjennombruddene til så ulike norske kunstnere som Lalla Carlsen og Kirsten Flagstad, og var i en periode gift med Tutta (Berntzen) Rolf. I revyene sine benyttet han seg i stor grad av amerikansk show-musikk og jazzrytmer, som på den måten ble introdusert i Norden.

Foruten utallige kavalkadeforestillinger i Norge og Sverige er det laget en musikal, Balletten på scenen (Det Norske Teatret, 1983), av Agnetha Pleijel, og en TV-serie med navn Lykkeland om livet til Ernst Rolf.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg