Faktaboks

Erich Raeder
Uttale
rˈe:-
Født
24. april 1876, Wandsbek, Tyskland
Død
6. november 1960, Kiel, Tyskland
Erich Raeder
Erich Raeder, her avbildet i 1928 som øverste sjef for Weimarrepublikkens marine.
Bundesarchiv, Bild 146-1987-080-30A .
Lisens: CC BY SA 3.0

Erich Raeder var en tysk sjøoffiser som ledet den tyske marinen under deler av andre verdenskrig og var ansvarlig for planleggingen av invasjonen av Norge.

Raeder tjenestegjorde i første verdenskrig både på skip og som stabssjef i den tyske krysserstyrken. Han gjorde tjeneste på slagskipet Lützow da dette ble senket i 1916 under Jyllandsslaget.

I mellomkrigstiden var han en sentral karakter i oppbyggingen av den tyske marinen. Han gikk i bresjen blant annet for lommeslagskip, en type noe mindre slagskip. Han ble fra 1928 sjef for marinestaben og fra 1935 var han sjef for marinen. I 1939 ble han utnevnt til storadmiral, som tilsvarer en moderne femstjerners grad. Han ledet i 1940 både planleggingen av og selve invasjonen av Norge, Operation Weserübung. I 1943 gikk han av etter uenigheter med Adolf Hitler og ble overført til en stilling uten makt.

Nürnbergdomstolen dømte ham 1946 til livsvarig fengsel. Han ble med bakgrunn i sviktende helse sluppet løs i 1955.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg