Krøtterdrift
Krøtterdrift fra Tinn i Telemark under en rast i Jondalen i Buskerud.
Av /Kongsberg historielag.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Drift er et ord som brukes om flokk av husdyr under forflytning (krøtterdrift, sauedrift og så videre).

Faktaboks

Etymologi

av drive

Husdyrdrifter som handelsnæring kan spores tilbake til 1600-tallet, da en økende etterspørsel etter storfe og hester på Østlandet gjorde det mulig for bønder på Vestlandet å avhende livdyr. Driftekarer førte krøtter- og hestedrifter fra Hardanger og Sogn over langfjella ned østlandsdalførene til markedet. Driftene kunne ligge lange perioder i fjellet om sommeren for å utnytte fjellbeitene, slik at dyra var i godt hold før salg utpå høsten. Driftekarene innrettet seg på felægrene i enkle steinbuer. De mest kjente driftevegene er Nordmannsslepene over Hardangervidda.

De lange driftene kulminerte i andre halvdel av 1800-tallet, da nye transportmidler etter hvert tok over dyretransporten og forbedrede driftsmåter i landbruket krympet livdyromsetningen. De siste rester av driftetrafikken tok slutt i mellomkrigstida.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tobiassen, Anna Helene (2008). Over fjord, fjell og fonn : driftehandel med storfe i Norge ca. 1850-1930. Snøhetta.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg