Maleri fra rundt 1600.

Richard Neville, 16. jarl av Warwick av Ukjent kunstner. Falt i det fri (Public domain)

Richard Neville var en engelsk aristokrat og hærfører. Han var den sekstende jarlen av Warwick og den sjette jarlen av Salisbury, og ble vanligvis omtalt med tittelen Warwick. Som en sentral aktør på begge sider av Rosekrigene mellom kongeslektene Lancaster og York fikk Warwick avgjørende betydning for konflikten, og har av ettertiden blitt kalt «kongemakeren».

Han sikret sin innflytelse i de to kongefamiliene ved å gifte bort datteren Isabella til Georg, hertug av Clarence og bror av Edvard 4, og datteren Anne til Edvard av Westminster, som var Henrik 6s sønn og arving. Anne ble senere gift med kong Rikard 3.

Warwick begynte som en av Rikard av Yorks støttespillere, og etter Rikards fall i slaget ved Wakefield i desember 1460 støttet han York-familiens nye tronpretendent Edvard. Etter en serie knusende nederlag for Lancaster-slekten i 1471 besteg Edvard tronen som Edvard 4.

Warwick nøt stor innflytelse i den første delen av Edvards regjeringstid som hærfører, diplomat og en av kongens nærmeste rådgivere. Han ledet fredsforhandlinger med Frankrike og planla et diplomatisk ekteskap mellom Edvard 4 og en slektning av den franske kongen Ludvig 11. Warwick ble imidlertid ydmyket da det kom fram at kong Edvard allerede var gift med den lavaristokratiske Elizabeth Woodville, hvis familie sågar hadde støttet Lancaster-slektens konge, Henrik 6, i de første fasene av Rosekrigene.

Ekteskapet mellom Edvard 4 og Elisabeth Woodville førte dronningens familie, jarlene av Rivers til hoffet, og den generøse begunstigelsen av familien førte til stor misunnelse blant kongens nærmeste støttespillere.

Da kong Edvard 4 i 1469 nektet sin bror Georg av Clarence å gifte seg med Warwicks datter Isabella, organiserte Warwick et opprør i Yorkshire og gjennomførte det planlagte ekteskapet likevel, sannsynligvis med tanke på å innsette Georg som konge. Men opprøret mislyktes og Warwick flyktet med Georg til Frankrike.

I Frankrike oppsøkte Warwick Margaret av Anjou, Henrik 6s dronning og Lancaster-familiens militære leder. Der arrangerte Warwick forlovelse mellom datteren Anne og Lancaster-familiens kronprins, Edvard av Westminster, og med denne nye alliansen tok Warwick sikte på å gjeninnsette kong Henrik 6, som befant seg i fangenskap hos Edvard i London. Warwick og Georg invaderte England i 1470, og Edvard 4 ble raskt omringet og flyktet til Nederland. Henrik 6 ble dermed gjeninnsatt som konge, og Warwick gjenvant sine titler og sin innflytelse ved det engelske hoffet.

Hendelser på kontinentet gjorde imidlertid at Edvard 4 fikk støtte fra burgundiske styrker til en invasjon av England i mars 1471. Samtidig innså Georg at han hadde blitt tilsidesatt av Warwick og forsonte seg derfor med broren Edvard. Sammen slo de Henrik 6s styrker i slaget ved Barnet i april 1471. Der mistet Warwick livet i kamp mot sine tidligere allierte.

  • Bucholz, Robert & Key, Newton (2009) Early Modern England 1485-1714: A Narrative History 2nd Edition. Chichester: Wiley-Blackwell.
  • Pollard, A. J. (2004/2008). Neville, Richard, sixteenth earl of Warwick and sixth earl of Salisbury [called the Kingmaker] (1428–1471). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/19955].

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.