Faktaboks

Edvard 5.
Edvard V, Edward V, Edward 5.
Født
2. november 1470, London, England
Død
1483
Levetid - kommentar
nøyaktig dødsdato ukjent
Portrett av Edvard 5 malt mellom 1590 og 1620.
/National Portrait Gallery.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Edvard 5. var konge av England fra april til juni 1483. Han var sønn av Edvard 4. og Elisabeth Woodville.

Da faren døde, befant den tolv år gamle Edvard 5. seg i Ludlow med den yngre broren Rikard av Shrewsbury. Elisabeth Woodville ba sin bror Anthony, jarlen av Rivers, om å frakte sønnene til London. De ble møtt av onkelen på farssiden, Rikard av Gloucester, den senere Rikard 3., som var utpekt som protektor for den umyndige kongen. Rivers ble arrestert og senere henrettet. Rikard fraktet guttene til London, og de ble plassert i London Tower i påvente av kroningsseremonien. I frykt for svogeren Rikard søkte enkedronningen Elisabeth tilflukt i Westminster Abbey.

I mellomtiden fikk Rikard erklært Edvard 5. og broren uektefødte av Parlamentet, fordi Edvard 4. ifølge Rikard selv hadde vært gift tidligere med en Lady Eleanor Talbot, som beleilig nok var avgått ved døden i 1468 og dermed ikke kunne vitne i saken selv. Rikard ble dermed utropt til kong Rikard 3. i juni 1483. Prinsene befant seg stadig i London Tower, men ble sett sjeldnere og sjeldnere i løpet av sommeren, før de forsvant helt.

Hva som skjedde med prinsene etter forsvinningen er et av de største mysterier i Englands historie, men den mest aksepterte teorien er at de ble myrdet på ordre fra onkelen, Rikard 3.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bucholz, Robert & Key, Newton (2009). Early Modern England 1485-1714: A Narrative History 2nd Edition. Chichester: Wiley-Blackwell.
  • Horrox, Rosemary (2004/2013). Edward V (1470–1483). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg