Faktaboks

Ekenäs skärgård

Finsk: Tammisaaren saaristo

Ekenäs skärgård er en nasjonalpark i storkommunen Raseborg Stad i landskapet Nyland i Södra Finlands län i Finland. Nasjonalparken ble etablert i 1989 og det totale arealet er 52 km².

Ekenäs skärgård er et arkipel som omfatter øyene Älgö, Fladalandet, Modermagan og Jussarö.

Älgö er den største av øyene og er hovedsakelig bevokst med bartrær, fra tett granskog i ravinedaler til åpen furuskog på kollene. Navnet antyder at elg er en naturlig del av faunaen, mens hvithalehjort er vanligere og enklere å oppdage. Øya har mange små myrområder og tre mindre tjern; Storträsket, Näseträsket og Lillträsket.

Jussarö er den neste største øya i nasjonalparken og kjennetegnes ved at den er skogsbevokst, selv om den ligger ytterst i havgapet. På vestsiden har skogen fått stå urørt i flere hundre år, hvilket har gitt den et preg av urskog, mens naturen på østsiden er preget av gruvedriften på midten av 1900-tallet. Så tidlig som på 1700-tallet var jernmalmen på Jussarö kjent, og man var bevisst at kompasset var upålitelig i nærheten av øya. Malmen ble første gang brutt i årene 1834-1861 og senere i årene 1954-1967. Etter at gruvedriften ble nedlagt har anlegget stått til forfall og har skapt en spesiell stemning rundt historien om fiske, sjøfart, forsvar og gruvedrift i Finskebukta.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg