Ekenäs skärgård

Ekenäs skärgård er en nasjonalpark i storkommunen Raseborg Stad i landskapet Nyland i Södra Finlands län i Finland. Nasjonalparken ble etablert i 1989 og det totale arealet er 52 km².

Faktaboks

Også kjent som

Finsk: Tammisaaren saaristo

Ekenäs skärgård er et arkipel som omfatter øyene Älgö, Fladalandet, Modermagan og Jussarö.

Älgö er den største av øyene og er hovedsakelig bevokst med bartrær, fra tett granskog i ravinedaler til åpen furuskog på kollene. Navnet antyder at elg er en naturlig del av faunaen, mens hvithalehjort er vanligere og enklere å oppdage. Øya har mange små myrområder og tre mindre tjern; Storträsket, Näseträsket og Lillträsket.

Jussarö er den neste største øya i nasjonalparken og kjennetegnes ved at den er skogsbevokst, selv om den ligger ytterst i havgapet. På vestsiden har skogen fått stå urørt i flere hundre år, hvilket har gitt den et preg av urskog, mens naturen på østsiden er preget av gruvedriften på midten av 1900-tallet. Så tidlig som på 1700-tallet var jernmalmen på Jussarö kjent, og man var bevisst at kompasset var upålitelig i nærheten av øya. Malmen ble første gang brutt i årene 1834-1861 og senere i årene 1954-1967. Etter at gruvedriften ble nedlagt har anlegget stått til forfall og har skapt en spesiell stemning rundt historien om fiske, sjøfart, forsvar og gruvedrift i Finskebukta.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg